top of page

Vuoden 2022 suosikki kasvimaalla

Vuoden suosikki on tavallisen näköinen lehtikaali Pentland brig, joka voittaa muut lehtikaalit ominaisuuksillaan.


Kuten moni, olen joutunut opettelemaan lehtikaalin käytön nollasta. Nykyään syön sitä sujuvasti kesällä päivittäin raakana ja kypsänä. Minulla on tapana vähintään taittaa pari lehteä suoraan suuhun aina kasvimaalla vieraillessa. Pakastan osan sadosta ja syksyllä kerään viimeiset lehdet sadonkorjuuhapatteeseen.


Lue myös resepti Helppo sadonkorjuuhapate


Kirpat, etanat ja kotilot tekevät kaalien kasvatuksen välillä hankalaksi. Kaaliverkko ja hyväkuntoiset suuret taimet keväällä auttavat paljon, mutta osa kaalisadosta menee aina parempiin suihin. Olen kasvattanut kesäisin useita lehtikaalilajikkeita ja huomannut toistuvasti yhden lajikkeen pärjäävän taistelussa parhaiten.



Lehtikaali Pentland brig on aika tavallisen näköinen lehtikaali ja jostain syystä se kasvaa huonolla hoidollani aina muita kaaleja paremmin. Pienenä sen maku on mieto ja mukava ja suurenakin rakenne pehmeä, eikä kuituinen. Tämän kaalin maku on erilainen ja parempi kuin muiden lehtikaalien ja suosittelenkin lämpimästi tämän lajikkeen kokeilua. Itse tulen jatkossakin kasvattamaan tätä joka vuosi.


Terveisin, Stella

bottom of page