top of page

Helppo sadonkorjuuhapate

Päivitetty: 2. marrask. 2022

Melkein kaikkia kasviksia voi hapattaa, ja tästä sadonkorjuuhapatteen perusohjeesta on helppo aloittaa.


Yritän syödä hapatettuja ruokia päivittäin ja suolistobakteeriaktiivina suhtaudun niihin yhtä vakavasti kuin pillerinä otettaviin masennuslääkkeisiin, maitohappobakteereihin, ruuansulatusentsyymeihin tai laihdutuspillereihin. Kasvishapatteen muoto on vain paaaljon luonnollisempi ja herkullisempi, vaikka vaikutukset ovat samat. 



Helppo hapankaaliresepti syntyy kaalin ja porkkanan yhdistelmästä, koska se onnistuu aina, erityisesti tuoreista kasviksista tehtynä jolloin luonnollisen sokerin määrä on suuri. Sadonkorjuuhapatteessani on kuitenkin vähän enemmän eri kasviksia. 


Tarvitset valkokaalia vähintään puolet satsista ja toinen puoli voi olla muita kasviksia kuten porkkanaa, lehtikaalia, palsternakkaa, omenaa, kesäkurpitsaa, punajuurta, kyssäkaalia, inkivääriä, piparjuurta, chiliä, paprikaa, papuja, kurkkua, tomaatteja, yrttejä tai mitä tahansa keksitkin kasvimaalta napata. Sadonkorjuuhapate on hyvä tapa käyttää kasvimaan viimeinen sato hyödyksi! 


Kauden ensimmäiseen hapatteeseeni tuli tällä kertaa kaalia, lehtikaaleja, valkosipulia ja punajuurta, mausteeksi valkosipulia ja inkivääriä. Seuraavaan erään kaikkea mahdollista. On hauska tehdä jokaisesta purkista persoonallinen lisäämällä kasvisten sekaan yllätysmakuja eri yrteillä ja mausteilla.  


Katso video hapankaalin valmistuksesta ja nappaa resepti alta.


Stellan sadonkorjuuhapate

eli vähän parempi hapankaaliresepti


  • Raasta, revi, pilko tai aja kasvikset yleiskoneen läpi. Puolet kaalia, puolet muita kasviksia.Itse en pidä mössöstä, vaan yritän jättää osan kasviksista vähän suuremmiksi paloiksi. Muista puhtaus, pese kasvikset, astiat ja kädet hyvin! Käytä riittävän suurta astiaa, jotta mahdut myös sekoittamaan ja nuijimaan kasvikset. 

  • Punnitse kaali ja kasvikset ja sekoita mukaan noin 1-1.5% joditonta suolaa (merisuolaa tai ruususuolaa) kasvisten kokonaispainosta. Teelusikallinen suolaa painaa noin 5g. 

  • Esimerkiksi oma eräni painoi 1,7kg ja laitoin suolaa 20g. Punnitsemiseen käytin keittiövaakaa. Satsista tuli lopulta täysi kahden litran purkki sadonkorjuuhapatetta.

  • Helpottaakseni seuraavaa työvaihetta nuijin seosta ensin vähän ja jätän suolatut kasvikset lepäämään tunniksi. Suola irrottaa kasviksista nestettä itsekseen ja nuijiminen onnistuu pienemmällä työllä. 

  • Kaaliseoksen lopulliseen käsittelyyn voi käyttää perunanuijaa tai omia käsiä hanskoilla tai ilman. Sanotaan, että tekijän käsien bakteerit vaikuttavat hapankaalin makuun, joten jos haluat oikein persoonallista hapatetta, voit hieroa, nuijia ja puristella kaaliseosta käsillä. Mielestäni käsien käyttö on nopeinta.

  • Hapattaminen neuvotaan usein tehtäväksi kahdessa lämpötilassa, mutta kaikilla ei ole käytössään kellaria tai viileää tilaa. Itse laitan nuijimisen jälkeen hapatteen suoraan lopullisiin lasipurkkeihin. Purkkien ja kansien on oltava ehdottoman puhtaita!

  • Nuijiminen on yleensä onnistunutta jos suolaliuosta ei tarvitse lisätä, vaan kaalin oma neste riittää. Tarvittaessa purkkeihin voi lisätä 1.5% suolaliuosta, jotta kaikki kasvikset ovat uppeluksissa. 

  • Pidän purkkeja varjossa tarjottimella, joska hapatuksen aikana neste kuplii aina yli. On supertärkeää saada kaikki kasvikset pysymään nesteen alla. Tähän voi käyttää painona keitettyä kantta ja kiveä, vedellä täytettyä pussia tai muita luovia ratkaisuja. Minulla oli suuremmasta keittiöstä saatuja fetapurkkien verkkopaloja.

  • Laita purkkien päälle myös kansi tai tiivis muovipussi, muuten hapate saa liikaa happea ja sen pintaan kehittyy hiivaa. Tiukasti kierrettyä kantta kannattaa päivittäin löysätä ja suhauttaa ilman ulos.

  • Hapata huoneen lämmössä (yli +17 astetta) 4-7 päivää. Lämpimässä prosessi on nopeampi kuin viileässä. Onnistuneen hapatuksen tunnistat kuplista ja tuoksusta.

  • Lisää nestettä tarvittaessa ja sulje purkit tiiviisti. Siirrä jääkaappiin ja maistele parin viikon päästä. Oma hapankaalini on näin tehtynä säilynyt hyvänä ainakin 6kk. Hyvän maun takia en ole voinut kokeilla pidempää säilytystä.

Hapankaalikokeilun jälkeen haluat pian hapattaa kaikkea mahdollista!


Terveisin, Stella

bottom of page