top of page

Vuoden 2021 suosikki kasvimaalla

Tämän kauniimpaa meillä Suomessa viihtyvää kasvista saa hakea!Olen aina innoissani löytäessäni lajikkeita, joiden kohdalla saan kiljua kovaan ääneen JATKOON! Itävallasta peräisin oleva maatiaisruusupapu Käferbohne on vuoden 2021 suosikki kasvimaalla.

Olen aikaisemmin suhtautunut vähän epäillen ruusupapuihin hyötykasvina. Köynnöskukkana se on upea, mutta olen pettynyt papujen makuun. Käferbohne kuitenkin yllätti, se on upea JA maukas. Osan taimistani istutin ulos muutaman viikon esikasvatuksen jälkeen, osan pavuista kylvin suoraan maahan kesäkuun alussa. Köynnöstävä ruusupapu peitti loppukesästä kasvimaata rajaavan aidan ja kaariportin.Käferbohnen pavut ovat erivärisiä, samoin kukkien väri vaihtelee valkoisesta punaiseen. Papuja voi syödä kolmella tavalla, vihreinä palkoina, nuorina tuleentumattomina papuina tai kuivattuna. Omalla kasvimaallani vain muutama palko ehti tuleentua ennen syyskuun puolivälin pakkasöitä.Tästä pavusta tekee mielestäni erikoisen juuri sen monikäyttöisyys ja satoisuus. Kokeilin kiehauttaa suuriakin palkoja, joiden sisällä olevat siemenet eivät olleet vielä kehittyneet. Keskellä palkoa kulkevan “ruodon” poistamisen jälkeen ne eivät olleen ollenkaan puisia, kuten ruusupavut yleensä ovat. Pienet palot olivat tietenkin vähän parempia.


Tuleentumattomat siemenet olivat maukkaita kevyesti kiehautettuina ja niiden värit säilyivät yllättävän hyvin. Pakastin tätä herkkua sekä palkoina, että papuina. Tietenkin kuivasin siemeniä myös ensi vuodelle.


Terveisin, Stella

Comments


bottom of page