top of page

Juuresten varastointi

Päivitetty: 29. tammik. 2021


Juureksia voi varastoida hiekkaan, turpeeseen tai lehtiin käyttäen kellaria tai maakuoppaa.


Kun ensimmäisen kerran onnistuin säilömään kevääseen asti itse kasvatetun palsternakan, tunsin aivan järjetöntä onnistumisen iloa. Mikä mieletön mahdollisuus ja taito! Samalla tunsin tulleeni huijatuksi. Onko juuresten kasvatus ja varastointi yksinkertaisessa maakellarissa oikeasti näin helppoa? Miksei kukaan kertonut!


Noh, talvi 2019 oli Uudellamaalla historiallisen lämmin, mutta tiedän kellarini pysyvän juuri ja juuri nollassa tai asteen miinuksella myös silloin kun pakkasta on 20 astetta. Ensimmäisenä talvena en pitänyt kellarissa muuta kuin lämpömittaria. Katsotaan miten juuresten ja hapankaalipurkkien käy jos ne pääsevät pikkuisen jäätymään.Perunoille näin kylmä kellari ei sovi, vaan peruna tarvitsee 3-5 plusastetta pysyäkseen hyvänä. Mökissäni oli ennen remonttia pieni perunakellari eteisen lattian alla. Se oli kuitenkin niin pahasti homeessa, että purimme sen varmuuden vuoksi pois. En ole vielä keksinyt perunoille sopivaa säilytyspaikkaa pidemmälle talveen. Syksyn ne säilyvät vaikka saunalla.


Myös omenoille suositellaan omaa, muista kasviksista erillään olevaa tilaa niiden erittämän etyleenin takia. Moni säilöökin talvilajikkeita esimerkiksi autotallissa tai viileässä eteisessä.


Juureksia voi varastoida kaikkialla Suomessa toimivaan kellariin, mutta erityisesti etelässä voi kokeilla niiden säilömistä myös maahan. Maapohjaiseen ulkorakennukseen voi kaivaa kaivonrenkaan kokoisen kuopan, jonka peittää eristetyllä kannella. Myös kasvihuoneen nurkkaan voi tehdä lehdillä vuoratun pesän, josta juureksia on helppo hakea. Molemmissa tapauksissa kannattaa muistaa hyvä verkotus jyrsijöiden varalta.Omat juurekseni säilön hautaamalla ne kosteahkoon hiekkaan kerroksittain. Puutarhaliikkeissä on saatavilla myös luonnonturvetta, joka käy hiekan sijasta. Kehotan kuitenkin tutustumaan turpeen noston luontoa tuhoaviin vaikutuksiin ennen ostopäätöksen tekemistä. Sahanpuruakin voi kokeilla, jos sellaista on saatavilla.


Olen käyttänyt mitä tahansa pihaltani löytyvää hiekkaa ja mitä tahansa astioita, kuten emalivateja, styroksilaatikoita ja erilaisia ämpäreitä. Myöhään nostetut, ehjät ja terveet juurekset ovat säilyneet hyvin, mutta hautaamisen ja oven sulkemisen kanssa saa olla tarkkana kuten kuvasta näkyy.


Rikkinäiset tai huonommat juurekset olen ottanut jääkaappiin heti syötäväksi. Juurekset säilyvät jääkaapissakin ilmavassa muovipussissa useita viikkoja. On ihan kellarista kiinni, säilyvätkö juurekset hyvänä myös ilman hiekkaan hautaamista.


Terveisin, Stella

Comments


bottom of page