top of page

Vanhan maakellarin käyttöönotto

Vanha maakellari pihan perällä voi olla kauhistus tai lottovoitto. Näin otin omani käyttöön.


Yksi syy miksi ostin juuri tämän mökin 2017, oli pihalla nököttävä maakellari. Taajama-alueella maakellari ei ole mikään itsestäänselvyys. Omani oli aika kurjassa kunnossa. Katon piippu oli potkaistu naapurin puolelle, ovesta menty sisään ja kaikki lasipullot ja purkit rikottu. Kellari oli myös turhan tavaran ja roskan säilytyspaikka. Ensimmäiset vuodet keskityin purkukuntoisen asuintalon pelastamiseen ja annoin kellarin olla. Nostin ilmastointipiipun paikalleen ja painoin oven kiinni. 


Nyt kun kasvimaalta saattaisi riittää vähän satoa säilöttäväksi, on kellarin käyttöönotto ajankohtaista. Olen mitannut, että kellarissa on 20 asteen pakkasilla nollassa tai asteen verran miinuksella. Perunoille se on liian kylmä, joten ne pitää syödä pois syksyllä, mutta juuresten ja säilykkeiden pitäisi juuri ja juuri pärjätä.Kellarini on kaksiosainen betonibunkkeri, siinä on pieni eteinen ja varsinainen styrokseilla lisäeristetty kellariosa toisen oven takana. Ilmanvaihdon hoitaa yksinkertainen piippu suoraan katosta läpi ulos. Kellari oli märkä, osa rakennusmateriaaleista saanut vähän kosteutta ja vanhat puuhyllyt lahonneet rikki. 


Jätin rumat styroksit paikalleen. Luulen, että styroksit on asennettu seiniin ja kattoon ihan syystä, kellarissa olisi ilman niitä varmaan liian kylmä. Piippuun lisättiin hiiriverkkoa pitämään kutsumattomat vieraat poissa ja tila tyhjennettiin vuosikymmenten roskasta. Ovea pitää vielä korjata ja tulevaisuudessa kahta tilaa erottava seinälevy rakentaa uudelleen. Pienellä vaivalla kellarista tuli kuitenkin käyttökelpoinen. Jos säilöttäviin ruokiin ilmaantuu liikaa hometta, pitää ilmanvaihtoa parantaa. Vielä melko tyhjät metallihyllyt ovat Ikeasta. 


Kellariin siirrettiin tämän vuoden omenasiiderit ja viinit, sekä hapatteet. Myöhemmin syksyllä vielä juurekset, perunat ja talvehtivat koristekasvit. Säilöttävää on tänäkin vuonna vielä aika vähän, jos kaikki jäätyyy, ei menetys ole suurensuuri. Ehkä näin maakellari onkin hyvä ottaa käyttöön, pikkuhiljaa tunnustellen ja tekemättä heti suuria korjauksia mahdollisesti ihan toimivaan tilaan.


Terveisin, Stella

2 Comments


Kuttaperkka
Kuttaperkka
Nov 21, 2022

Moi! Miten kellari on toiminut, oletko joutunut tekemään korjauksia? Meilläkin on mökin osto edessä, ja maakellari olisi ehdoton haave. Onhan siinä omat haasteensa, eikä kovin paljon viitsi tehdä säilöttäviä ruokia, jos ei vielä tunne uuden kellarin toimintaa.

Like
Replying to

Moi, kellari on aika kostea. Lisäsimme oviin pienet ilmareiät, mutta silti kosteutta kerääntyy. Purkissa olevat ruuat säilyvät ihan hyvin, ne pitää vain huuhtaista ennen käyttöä. Juurekset ovat säilyneet hiekkaan haudattuna, mutta paljaana homehtuvat. Perunatkin ovat pärjänneet, vaikka lämpötilat ei niille optimit olekaan.

Like
bottom of page