top of page

Kaikki bokashista, bokashi ohjeet aloittamiseen

Päivitetty: 5. maalisk. 2023

Helpot bokashi ohjeet aloittamiseen, myös videona.Bokashi-kompostointi on mahtava tapa muuttaa kodin keittiöjäte superravinteikkaaksi mullaksi ja kirjoitin aikaisemmin siitä, miten hyvä lisä bokashi-komposti on omavaraisen vegaanin puutarhaan. Tällä videolla kerron helpot bokashi-ohjeet aloittelijalle.Bokashi-kompostoinnissa ei oikeastaan ole kyse maatumisesta vaan kompostijäte fermentoituu hapettomassa tilassa mikrobien avulla. Bokashi-kompostointiin tarvitaan kaksi tiivistä ja mieluiten hanallista kannellista ämpäriä, bokashi-rouhetta ja erilaisia astioita keittiöjätteen keruuseen ja multatehtaan perustamiseen.


Bokashi ohje


  1. Kerää mahdollisimman pieneksi pilkottu keittiöjäte astiaan. Minulla on keittiön pöydällä kaunis astia biojätteelle.

  2. Tyhjennä keruuastia noin kerran päivässä hanalliseen bokashi-ämpäriin. Bokashiämpäriä ei saa avata liian usein, mutta jätettä ei myöskään kannata seisottaa pöydällä.

  3. Ripottele joka kerralla keittiöjätteen päälle bokashi-rouhetta pussin ohjeen mukaan.

  4. Muista sulkea astia tiiviisti!

  5. Lisää keittiöjätettä ämpäriin, kunnes se on täynnä. Siirrä täynnä oleva ämpäri lepäämään huoneenlämpöön vähintään kahdeksi viikoksi. (Ota toinen ämpäri käyttöön).

  6. Valuta ämpärin pohjalle kerääntynyt neste pois muutamia kertoja levon aikana.

  7. Multatehdasvaiheessa levännyt jäte sekoitetaan kehnoon multaan erillisessä astiassa. Multatehtaan on oltava suuri suljettu astia. Jotkut tekevät multaa parvekkeella, jotkut autotallissa, mutta homma onnistuu myös pihalla.

  8. Peitä multakerroksella ja hyvällä kannella.

  9. Sijoita multatehdas suojaan sateelta mahdollisimman lämpimään paikkaan 2-6 viikoksi.

  10. Vie vasta hyvin multaantunut jäte putarhaan.


Terveisin, Stella

Commentaires


bottom of page