top of page

Bokashi on vegaanisen puutarhurin paras kaveri

Päivitetty: 4. toukok. 2021

Ensikokeiluni bokashikompostoinnin kanssa eivät sujuneet hyvin, mutta nykyään pidän menetelmää miltei pakollisena osana vegaanista puutarhanhoitoa.


Kuulin sanan bokashi ensimmmäistä kertaa jo monen monta vuotta sitten. Opiskelijana ihastuin ajatuksesta, että pääsisin kompostoimaan edullisesti ja saisin käyttökelpoista multaa nopeasti. Lämpökompostorit tuntuivat kalliilta. Yritin tehdä omat bokashiämpärini ja jopa bokashirouheeni.


Nykyään luotan kaupasta ostettuihin ämpäreihin ja rouheisiin. Bokashirouhetta valitessa on oltava tarkkana ettei tule hankkineeksi tuotetta joka sisältää eläinperäisiä ainesosia.


Bokashikompostoinnissa ei oikeastaan ole kyse maatumisesta vaan kompostijäte fermentoituu hapettomassa tilassa mikrobien avulla. Voit lukea erillisestä kirjoituksesta tarkemmat ohjeet bokashi-kompostointiin käytännössä, sekä katsoa videon Youtubessa.


Lue myös: Kaikki bokashista, bokashi-ohjeet aloittamiseen


Suhtauduin pitkään bokashi-kompostoinnin tehoon vähän epäillen. Viime kesänä onnistuin bokashi-kompostin avulla saamaan ennätyssadon kaalista ja tänä keväänä huomasin niin selkeän eron bokashilla paranneltujen penkkien ja muiden alueiden välillä, että olen vakuuttunut. Bokashi-kompostilla lannoitetut penkit kuhisivat matoja!


Seuraava askel bokashi-kompostoinnin hyödyntämisessä on yhdistää bokashi-neste biohiileen. Sen voi tehdä erillisessä astiassa tai lisätä biohiiltä jo hapatusämpäriin keräämään nestettä.


Tiedän puutarhureita, jotka lannoittavat miltei yksinomaan bokashimullalla ja ämpärin suotonesteellä. Jokainen bokashi-ämpäri on erilainen, eikä voida sanoa tarkasti mitä ravinteita bokashi-multa tai -neste sisältää. Minulle riittää että se toimii. Omavaraiselle vegaaniselle puutarhurille bokashi onkin mitä parhain maanparannustapa. Varsinkin, jos bokashi-rouheen opettelee vielä tekemään itse.


Käytän omaa bokashi-multaa puutarhani prinsessoille eli kasveille jotka tarvitsevat paljon ravinteita, kuten purpitsoille, valkosipuleille, basilikalle, kaaleille, tomaateille ja kurkuille. Ravinteikas bokashi-multa sopii sekä avomaalle, että ruukkuihin. Lannoitevettä saavat kaikki joille sitä riittää.Tämä kirjoitus on osa yhteispostaussarjaa, jossa liuta omavaraisuudesta kiinnostuneita kirjoittajia julkaisee tekstin saman aihepiirin ympäriltä. Voit lukea muiden blogaajien ajatuksia maanparannuksesta alla olevista linkeistä.


Vyöhyke 1

Multavarpaan maailma

Sateenkaaria ja serpentiiniä

Apilankukka

Kakskulma

Jovela

Toivolan puutarha


Vyöhyke 2

Finland Urban Farming

Kohti laadukkaampaa elämää

Sarin puutarhat


Vyöhyke 3

Tsajut

Harmaa torppa

Caramellia

Villa Kotiranta

Luomulaakso

Metsän Heini

Majalevon pientila

Rakkautta ja maanantimia


Vyöhyke 4

Puutarhahetki

Korkeala


Vyöhyke 5

Puutteela


Vyöhyke 7

Korpitalo


Terveisin, Stella

bottom of page