top of page

Bokashi on vegaanisen puutarhurin paras kaveri

Päivitetty: 4. toukok. 2021

Ensikokeiluni bokashikompostoinnin kanssa eivät sujuneet hyvin, mutta nykyään pidän menetelmää miltei pakollisena osana vegaanista puutarhanhoitoa.


Kuulin sanan bokashi ensimmmäistä kertaa jo monen monta vuotta sitten. Opiskelijana ihastuin ajatuksesta, että pääsisin kompostoimaan edullisesti ja saisin käyttökelpoista multaa nopeasti. Lämpökompostorit tuntuivat kalliilta. Yritin tehdä omat bokashiämpärini ja jopa bokashirouheeni.


Nykyään luotan kaupasta ostettuihin ämpäreihin ja rouheisiin. Bokashirouhetta valitessa on oltava tarkkana ettei tule hankkineeksi tuotetta joka sisältää eläinperäisiä ainesosia.


Bokashikompostoinnissa ei oikeastaan ole kyse maatumisesta vaan kompostijäte fermentoituu hapettomassa tilassa mikrobien avulla. Voit lukea erillisestä kirjoituksesta tarkemmat ohjeet bokashi-kompostointiin käytännössä, sekä katsoa videon Youtubessa.
Suhtauduin pitkään bokashi-kompostoinnin tehoon vähän epäillen. Viime kesänä onnistuin bokashi-kompostin avulla saamaan ennätyssadon kaalista ja tänä keväänä huomasin niin selkeän eron bokashilla paranneltujen penkkien ja muiden alueiden välillä, että olen vakuuttunut. Bokashi-kompostilla lannoitetut penkit kuhisivat matoja!


Seuraava askel bokashi-kompostoinnin hyödyntämisessä on yhdistää bokashi-neste biohiileen. Sen voi tehdä erillisessä astiassa tai lisätä biohiiltä jo hapatusämpäriin keräämään nestettä.


Tiedän puutarhureita, jotka lannoittavat miltei yksinomaan bokashimullalla ja ämpärin suotonesteellä. Jokainen bokashi-ämpäri on erilainen, eikä voida sanoa tarkasti mitä ravinteita bokashi-multa tai -neste sisältää. Minulle riittää että se toimii. Omavaraiselle vegaaniselle puutarhurille bokashi onkin mitä parhain maanparannustapa. Varsinkin, jos bokashi-rouheen opettelee vielä tekemään itse.


Käytän omaa bokashi-multaa puutarhani prinsessoille eli kasveille jotka tarvitsevat paljon ravinteita, kuten purpitsoille, valkosipuleille, basilikalle, kaaleille, tomaateille ja kurkuille. Ravinteikas bokashi-multa sopii sekä avomaalle, että ruukkuihin. Lannoitevettä saavat kaikki joille sitä riittää.Tämä kirjoitus on osa yhteispostaussarjaa, jossa liuta omavaraisuudesta kiinnostuneita kirjoittajia julkaisee tekstin saman aihepiirin ympäriltä. Voit lukea muiden blogaajien ajatuksia maanparannuksesta alla olevista linkeistä.


Vyöhyke 1


Vyöhyke 2


Vyöhyke 3


Vyöhyke 4


Vyöhyke 5


Vyöhyke 7


Terveisin, Stella

11 comentários


Luomulaakson Maria
Luomulaakson Maria
24 de abr. de 2021

Todella hyvä bokashipostaus. Tekisi mieli itsekin tätä kokeilla! Mukavaa kevättä sinne sinulle, toivottelee Luomulaakson Maria.

Curtir

Viheltäjä Korkeala
Viheltäjä Korkeala
14 de abr. de 2021

Hyvä vinkki tuo istutus multien uudelleen herätys multatehtaassa.

Curtir

marketta konttila
marketta konttila
09 de abr. de 2021

Sinulla oli tosi hyvä selitys bokashikompostoinnista.

Siinä on hyvät ja huonot puolet. Minäkin joskus talviaikana otan käyttöön ämpärini. Nyt oli välitalvi siitä touhusta.

Curtir

En myöskään käytä bokashinestettä sisällä, koska omaan nenään se tuoksuu hyvältä vain, jos siinä on sitruunaa!

Curtir

Urban Farming
Urban Farming
06 de abr. de 2021

Odotan malttamattomana ensimmäistä erää bokashini uuttonesteestä... vielä ei ole tullut tipan tippaa. Mielenkiintoista kokeilla ja verrata bokan ja normilämpökompostorin multaa.

Curtir
Omavarainen vegaani
Omavarainen vegaani
06 de abr. de 2021
Respondendo a

Ovat kyllä aika erilaisia.

Curtir
bottom of page