Lipstikkasuola, sipulisuola, timjamisuola, oreganosuola vai sekoitus kaikkia?
Helppo tapa nauttia pihan yrteistä on surauttaa ne yleiskoneella oman maun mukaiseksi yrttisuolaksi. Pieni määrä yrttisuolaa valmistuu vaikka morttelissa, jos vasta etsit lempisekoitustasi.
Minusta on mukavaa yhdistää sipulikasveja kuten karhunlaukkaa välimeren yrtteihin. Lipstikkaa käytän vain aavistuksen, sillä sen maku peittää helposti muut alleen.
Yrttisuola ohje
Tarvitset yrttisuolaan yrttejä ja saman verran suolaa, esimerkiksi karkeaa merisuolaa.
Yrttien tilavuutta voi olla vaikea arvioida keruuvaiheessa. Homma kannattaakin aloittaa ajamalla ensin pelkät yrtit pieneksi yleiskoneella. Pehmeät varret eivät suolassa haittaa, mutta puiset osat poistetaan. Pieni määrä suolaa voi helpottaa sekoitusta.
Yrtteihin lisätään silmämääräisesti sama määrä suolaa ja sekoitellaan uudelleen.
Tasaiseksi jauhettu yrttisuola kuivataan laakealla alustalla ja sitä kannattaa käännellä pari kertaa päivässä.
Jos kokkareinen suola häiritsee, kuivuneen suolan voi ajaa tasaiseksi vielä kerran koneella.
Säilytä yrttisuola kaapissa valolta suojassa ja nauti vaikka oman puutarhan tomaattien päälle ripoteltuna tai anna lahjaksi.
Lue myös kirjoitus: Kasvien kuivaus ilman kuivuria
Terveisin, Stella
Comments