Yrttien ja muiden kasvien kuivaaminen onnistuu hyvin ilman kalliita kuivureita tai erikoisvälineitä.
Pienenpieneen mökkiini ei mahdu ylimääräisiä kodinkoneita, enkä halua nukkua sähkölaitteen hurinassa. Olen onnistuneesti kuivattanut yrttejä ja kasveja ilman koneellista kuivuria. Kasveja kuivatessa täytyy kuitenkin muistaa pari juttua, jotta tuloksesta tulisi paras mahdollinen.
Tärkeintä on, ettei kuivauslämpötila nouse yli 30 asteen. Yleinen virhe onkin kuivata liian kuumassa, jolloin kasveista häviää maku, väri ja ravinteet. Uuni tai saunan jälkilämpö on harvoin hyvä vaihtoehto. Sen sijaan jääkaapin yläpuolella oleva kaappi tai mikä tahansa varjoisa, ilmava ja lämmin paikka sisällä sopii yrteille ja muille kasveille.
Marjat, sienet ja hedelmät kestävät vähän korkeampia lämpötiloja ja kuivuvat hitaammin. Niille kuivuri on usein paras, jos sellaisen sattuu omistamaan.
Yritän kerätä kasvit kuivalla aurinkoisella säällä. Jos se ei onnistu, käytän kuivaamiseen ensin paperia tai salaattilinkoa. Jos kasvit ovat suuria, tai minua laiskottaa, sidon ne pieniksi kimpuiksi puulieden huuvassa oleviin koukkuihin ja murustelen lehdet kuivuneista varsista noin viikon päästä suoraan lasipurkkeihin. Joskus irroitan lehdet heti tuoreena ja levittelen ilmavasti tarjottimelle. Kuivuminen on näin ehkä vähän nopeampaa ja kasvit vievät vähemmän tilaa.
Mitä “kuivempi” kasvi on kyseessä, sitä varmemmin hommassa onnistuu. Itse aloitin ensin kuivaamalla siankärsämöä ja kanervaa. Nokkosen sain joskus homehtumaan yrittäessäni kuivata liian suuria määriä kerralla. Tänä vuonna kuivaan yrttejä kuten lipstikkaa, minttua, ananassalviaa, mäkimeiramia ja timjamia sekä kanervaa, ruusun terälehtiä, apilaa ja siankärsämöä.
Kasveja ei kannata kuivata, tai säilyttää suorassa auringonvalossa, vaikka purkit näyttävätkin ihanalta avohyllyssä.
Terveisin, Stella
Mihin käytät ananassalviaa?