top of page

Vegaanista multaa ja siemeniä?

Mitä on vegaaninen multa ja mistä saa vegaanisia siemeniä?


Vegaaninen multa


Vegaaninen viljely on mm. viljelyä ilman eläinperäisiä lannoitteita. Eläinperäisiä lannoitteita kuten lantaa, veri- tai luujauhoa löytyy monesta luonnonmukaisesta lannoitteesta ja usein aineet ovat peräisin lihan tehotuotannon sivuvirroista. Tätä toimintaa harva kasvissyöjä haluaa tukea tietämättään.


Näitä lannoitteita on käytettyä myös monen kaupassa myytävän pussimullan parantamiseen. Joskus lannoitelähde on selkeästi nimetty, joskus merkintöjen tulkinnat vaativat salapoliisityötä. Markkinoilla on olemassa kasviperäisesti lannoitettua multaa.Vegaaniset siemenet


Koska eläinperäiset lannoitteet ovat niin laajasti käytössä, voidaan sanoa että lähes kaikki kaupoissa myytävät siemenet, erityisesti luonnonmukaisesti tuotetut siemenet on viljelty käyttäen eläinperäisiä lannoitteita.


Tiesithän, että luomusiementen (ja näin myös luomuporkkanan) viljelyyn on voitu käyttää muutakin kuin luomulaatuista eläinperäistä lannoitusta. Luomulaatuinen puutarhamulta, lannoite tai siemenet ei siis kerro mitään koko tuotantoketjusta ja eläinten oloista. Vain kourallinen toimijoita Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Euroopassa myy vegaanisesti viljeltyjä siemeniä, mutta yksikään yritys ei toistaiseksi lähetä niitä Suomeen.


Mitä vaihtoehtoja kotipuutarhurille jää?


Siementen osalta kannustan viljelemään mahdollisimman paljon lajeja, joiden siemeniä on helppo tuottaa ja kerätä itse ja antaa vaikka myös eteenpäin kaverille. Ehkäpä vegaanisesti viljeltyjen siementen kysyntä voisi saada alan kiinnostumaan asiasta.


Mullan suhteen valinnoillaan voi vaikuttaa paljon. Kaupassa kannattaa lukea multapussien pakkausselosteet tarkkaan ja satsata omassa pihassa toimivaan kompostiin. Omavarainen puutarhuri ei oikeasti edes tarvitse kaupan pussimultaa, vaan erilaisia multaseoksia voi tehdä itsekin.


Terveisin, Stella

Comentários


bottom of page