top of page

Talvivalkosipulin istutus

Päivitetty: 13. marrask. 2022

Istutan kakkosvyöhykkeellä talvivalkosipulin yleensä lokakuun lopussa.Oletko ikinä syönyt tuoretta valkosipulia? Tuore talvivalkosipuli on jotain muuta kuin pienet kuivakat serkkunsa marketin hyllyllä. Toivon että tämän kirjoituksen jälkeen innostut kokeilemaan niiden kasvattamista itse. 


Voit myös katsoa videoni talvivalkosipulin istutuksesta:Talvivalkosipulin istutus on helppoa. Talvivalkosipuli istutetaan nimensä mukaan myöhään syksyllä juuri ennen talven tuloa, pohjoisemmassa lokakuussa ja etelässä istutus voi venyä jopa marraskuulle. Ajatuksena on, että valkosipuli ehtii syksyllä kasvattamaan juuret, mutta ei vartta. Talvivalkosipuli vaatii ravinteikkaan maan. Itse istutan kynnet penkkeihin, joissa olen kesällä kasvattanut paljon ravinteita vaativia kasveja, kuten esimerkiksi kurpitsaa. Lisään silti maahan uutta virtaa bokashikompostilla, toki muukin lannoite käy. Valitsen istutukseen suurimmat ja terveimmät kynnet kiinteistä valkosipuleista.


Kynnet istutetaan noin 6-10 senttimetrin syvyyteen, eli kunnolla maan alle. Laitan päälle aina myös lehtiä, havuja tai jopa kankaan etteivät uteliaat varikset tai harakat käy nokkimassa kynsiä esille. Myyrät ja hiiret ovat joskus siirrelleet kynsiä, mutta maistamisen jälkeen ovat jättäneet ne onneksi rauhaan. Olen jo pari vuotta kasvattanut riittävästi valkosipulia koko vuodeksi. Talvivalkosipulin kanssa onkin helppo päästä omavaraiseksi aika pienellä vaivalla. Itse käytän yhden valkosipulin viikossa, mutta kasvatan aina ylimääräisiä pois annettavaksi ja seuraavan vuoden istutuksia varten. 


Sadosta pääsee nauttimaan seuraavan vuoden heinä-elokuussa. Minulla valkosipulit ovat viihtyneet kasvulavassa hyvin, mutta muistelen yhtenä vuonna lähellä reunaa olevien sipuleiden kuolleen talven aikana. Avomaalla ne viihtyvät varmasti. 


Talvivalkosipulit ovat alussa vähän hintavampi investointi, mutta seuraavina vuosina komeimmista kynsistä tai itusilmuista saa kasvatettua uusia sipuleita. Väitän että vähän huonosti onnistunut oma valkosipuli on silti sataa kertaa parempi kuin kaupan kiinalainen valkaistu sipuli tai pikkuriikkinen luomuvalkosipuli. Talvivalkosipulin istutus kannattaa, sen lupaan.Talvivalkosipulia saa hankittua syksyisin esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen nettikaupasta, Hankkijalta sekä oman alueen REKO-ringeistä suoraan viljelijältä. Sopivia lajikkeita on monia, kunhan varmistaa että kyseessä on nimenomaan talvivalkosipuli. Silmät kannattaa pitää elokuussa auki myös vähän paremmin varustetun kaupan heviosastolla ja vihannestoreilla. Valkosipulit voi hyvin ostaa elokuussa, säilyttää kuivassa paikassa ja kylvää lokakuussa.


Lue myös kirjoitukseni


Terveisin, Stella

Comments


bottom of page