top of page

Omenamehun puristaminen ja omenasiiderin valmistus kotona

Itse tehtyyn omenamehuun ja omenasiideriin saa käytettyä suuret määrät kotipihan omenasatoa, eikä makua voi edes verrata kaupan mehuun.



Olemme kumppanini kanssa tehneet siideriä oman pihan omenoista vasta muutamia kertoja, mutta ehkä silti uskallan aiheesta jotain kirjoittaa. Siideri on enemmän Josin juttu, mutta koko prosessi on minustakin jännä ja lopputulos aina erilainen.


Katso videoni omenamehun ja omenasiiderin valmistuksesta, tai lue helppo omenasiideriohje alta.


Omenamehun puristaminen


Omenasiideriin tarvitaan tuorepuristettua pastoroimatonta mehua. Mehun voi teettää mehuasemalla, mutta meilläpäin se on aika kallista ja aikoja on vaikea saada. Hankimme Torista käytetyn käsikäyttöisen mehupuristimen 30 eurolla ja puristamme mehun omin voimin.


Puristimia on markkinoilla hyvin eri hintaisia ja laatuisia. Halvimmat kehotan jättämään kauppaan ja ehkäpä vähän parempi puristin olisi fiksu kimppaostos kaverin tai naapurin kanssa. Sitä ei kuitenkaan tarvita kuin parina päivänä vuodessa. Suosittelen lämpimästi ostamaan puristimen, jossa ei ole puuosia. Metallinen säiliö on paljon helpompi puhdistaa, kuivata ja säilyttää kuin puinen.


Omenamehun valmistukseen tarvitaan myös jonkinlainen murskain, jolla omenat ajetaan pieneksi ennen puristamista. Omenamurskaimia on olemassa sähköisiä ja käsikäyttöisiä. Olen jossain brittipätkässä nähnyt käytettävät tähän tarkoitukseen myös oksasilppuria. Meillä on kumppanin työkuvioista mukaan tarttunut suurkeittiöraastin. Raastin on tehty ammattilaiskäyttöön ja kestää monen tunnin työn ongelmitta. Näitä ammattilaislaitteitakin liikkuu paljon käytettynä edulliseen hintaan.


Itse puristamalla mehua ei ikinä tule yhtä paljon kuin mehuasemalla. Jos omenoita on niukasti, on mehuaseman käyttö varmasti parempi vaihtoehto. Meillä tuli esimerkiksi tämän vuoden superkuivan kesän jälkeen mehua vain 32 litraa 120 kilosta omenoita, kun tuttavani sai mehuasemalta tuplamäärän. Toki omenoiden kypsyydellä ja lajikkeella on huima vaikutus.


Omenamehun puristaminen on sen verran työlästä, että hommaa on kiva tehdä jonkun kanssa yhdessä. Toinen murskaa ja toinen puristaa. Omenoiden kerääminen, välineiden ja tilojen peseminen ja desinfiointi vie jo ensin oman aikansa. Sen jälkeen kuuden lihalaatikollisen mehustukseen vierähti kahdelta hengeltä tänä vuonna kolmisen tuntia.


Tuorepuristettu mehu ei säily sellaisenaan paria päivää pidempään. Sen voi pakastaa, kokeilla pastöroida kotioloissa tai kuten me nyt teemme, jatkojalostaa siideriksi.



Omenasiiderin valmistus tuoremehusta

Omesiiderin valmistus on siitä hauskaa, että oman kokemuksemme mukaan siihen käy melkein mitkä tahansa omenat ja vaikka mehu olisikin mitäänsanomatonta, siideristä saattaa tulla todella hyvää. Olemme tehneet siiderimehua pihan tylsistä lajikkeista ja heti juotavaksi tarkoitetun mehun erikseen paremmista omenoista.


Vaikka siiderimehuun käy mikä tahansa lajike, yritämme puristaa mehun silti silloin kun omenat ovat mehukkaimmillaan, emmekä tietenkään käytä mätiä tai huonoja omenoita. Eri aikaan kypsyvien omenoidena kanssa joutuu kuitenkin tekemään joskus kompromisseja.


Mehun lisäksi omenasiiderin valmistukseen tarvitaan hiivaa. Luimme, että siideri onnistuu myös viinihiivalla ja näin teimme ensimmäisenä vuonna. Siideristä tuli kamalan makuista ja sen jälkeen olemme ostaneet vain siiderihiivaa. Olemme saaneet hyvää siideriä tavallisen marketin siiderihiivalla. Pussin kyljessä on aina ohjeet miten hiiva liotetaan nesteeseen ja mille määrälle se on tarkoitettu, usein 25 litralle mehua.


Pakkauksissa saattaa olla mukana myös sitruunahappoa, entsyymeitä tai hiivaravinnetta, näitä ei tarvita jos siiderin valmistus aloitetaan heti puristamisen jälkeen. Viinihiivapakkauksissa olevat kirkasteet eivät välttämättä ole edes vegaanisia.


Siiderin valmistukseen tarvitaan hiivan ja mehun lisäksi vesilukollinen käymisastia, lappo pullotukseen, pulloja ja välineiden puhdistusta helpottaa siihen tarkoitettu desinfiointiaine. Meillä on käytössä sekalainen porukka kierrätettyjä patenttikorkkipulloja. Niiden hauskuus on se, että kaikki korkit eivät oikein pidä ja näin ollen osa pulloista kerää enemmän kuplia kuin toiset.

Kurkkaa videoni omenasiiderin valmistuksesta!


Omenasiideri ohje lyhyesti


  1. Pese ja desinfioi kaikki tarvittavat välineet ja astiat ja purista tuoremehu. Lisää hiiva pussin ohjeiden mukaan vastapuristettuun mehuun ja pidä käymisastiaa mahdollisimman tasaisessa lämpötilassa, esimerkiksi kylpyhuoneessa lattialämmityksen päällä. Vesilukon pulputus alkaa yleensä nopeasti ja kun kupliminen hiipuu, on aika pullottaa juoma. Aikaa tähän menee noin 2-4 viikkoa.

  2. Pullotusvaiheessa jokaiseen pulloon lisätään vähän sokeria (esim. teelusikka puoleen litraan) tai kuten me olemme tehneet, lorauttaneet pulloihin pakkaseen varattua omaa tuoremehua. Ideana on, että mehussa oleva sokeri saa aikaan käymistä ja kuplia.

  3. Pullotetun juoman annetaan vielä jälkikäydä lämpimässä 1-2 viikkoa ja sen jälkeen sen voi siirtää kylmään. Juoman maun kehittyminen tuntuu olevan vähän henkimaailmasta ja kuun asennosta kiinni, yleensä ensimmäistä maistelukertaa kannattaa odottaa joulukuulle. Siideri säilyy kellarissa niin pitkään kuin on tarvetta, mutta onnistunut erä hupenee nopeasti. Siideristä voi myös tehdä edelleen omenasiideriviinietikkaa.

Terveisin, Stella


bottom of page