top of page

Itse tehty omenasiideriviinietikka

Päivitetty: 5. maalisk. 2023

Rakastan omenasiideriviinietikkaa ja tiedän että sen valmistaminen on pitkä prosessi. Tässä hyväksi havaittu oikopolku hommaan.


Omenoista voi valmistaa omenaviinietikkaa monella tavalla, käyttämällä mehua, pelkkiä kuoria, tai kuten tässä tapauksessa omenasiideriä ja kaupasta napattua etikkasientä. Tämä omenasiideriviinietikka ohje on muita reseptejä nopeampi ja helpompi. Jos kombucha on sinulle tuttu, kokeile tätä seuraavaksi.Omenasiideriviinietikka ohje


  • Tarvitset itse tehtyä omenasiideriä, tai pastoroimatonta omenatuoremehua, jonka alkoholiprosenttia on nostettu siiderin tasolle sekä etikkasienen.

  • Etikkasienen saa helpoiten ostamalla marketista omenasiideriviinietikkaa, jonka kyljessä lukee “with the mother” ja tarkastamalla että pullon pohjalla tosiaan pyörii ylimääräinen ameebamainen olio.

  • Lorauta pullollinen tai pari siideriä puhtaaseen steriloituun lasipurkkiin. Siivilöi etikkaäiti erilleen kaupan etikasta ja lisää siideriin.

  • Etikkasieni tarvitsee siiderin sisältämää alkoholia muuntaakseen siiderin etikaksi. Etikan valmistus pelkästä mehusta on askeleen pidempi prosessi.

  • Peitä purkki talouspaperin palalla ja aseta huoneenlämpöön varjoisaan paikkaan. Ilman talouspaperia hedelmäkärpäset ja muut vieraat löytävät etikan heti.

  • Etikan valmistumiseen vaikuttaa huoneen lämpötila, sienen elinvoimaisuus ja mehun määrä. Maistele etikkaa välillä. Oma etikkani alkoi maistumaan hyvältä parin kuukauden jälkeen, mutta prosessia voi jatkaa pidempäänkin. Maku jatkaa varmasti muuttumista säilytyksen aikana.

Katso video etikan valmistuksesta!


Omenasiideriviinietikan terveyshyödyt ovat kiistanalaisia. Itse pidän yksinkertaisesti etikan mausta ja sekoitan sitä jääkylmään juomaveteen piristäväksi drinkiksi, käytän marinointiin ja tietenkin erilaisiin salaatinkastikkeisiin. Usein etikkaa voi käyttää myös kaukaa tuotujen sitruunoiden sijaan tuomaan happoa eri ruokiin, vaikkapa hummukseen.


Terveisin, Stella

Comentários


bottom of page