top of page

Kurpitsoiden sadonkorjuu

Päivitetty: 5. maalisk. 2023

Lue tai katso videolta vinkit kurpitsan sadonkorjuuseen ja säilyttämiseen.Kurpitsat säilyvät sisällä jopa vuoden, mutta mätänevät myös helposti huonon kohtelun tuloksena. Kurpitsat eivät pidä kovista pakkasista ja kolhuista, joten hellä kohtelu alkaa jo pellolta. Muutama pakkasaste ei vielä pilaa paksukuorista suurta hedelmää, vaikka lehdet lakastuisivatkin, mutta erityisesti nuoremmat yksilöt on syytä kerätä talteen ennen hallaöitä.


Myski- ja talvikurpitsan maun ja säilyvyyden kannalta pitkä kasvukausi ja paksu kuori on välttämätön, joten kurpitsan sadonkorjuu kannattaa tehdä niin myöhään kuin mahdollista. Hedelmät voi myös suojata harsoilla tai peitoilla, jos tiedossa on vain muutama pakkasyö. Omat kurpitsat otan sisälle usein syyskuun puolessa välissä viimeistään hallan vietyä varret.


Kurpitsa irrotetaan varresta terävällä veitsellä ja hedelmään jätetään kunnon kanta. Kaikki kolhiminen ja pudottelu on kielletty, koska mätäneminen lähtee helposti liikkeelle vauriokohdista. Kurpitsat kannattaa pyyhkiä kuivaksi ja puhtaaksi, jotkut jopa desinfioivat kuoren säilymisen varmistamiseksi.


Kurpitsamaa Yhdysvallat käyttää sadonkorjuun yhteydessä sanaa “cure” ja “curing” enkä ole varma sanan oikeasta käännöksestä. Puhutaan vaikka jälkikypsyttämisestä tai lämpökäsittelystä. Jotta kurpitsat säilyisivät pitkään, ne tarvitsevat sadonkorjuun jälkeen ainakin parin viikon lämpökäsittelyn valoisassa ja kuivassa paikassa. Kasvihuone, lämmin kuisti tai keittiön pöytä käy tähän hyvin. Lajikkeesta riippuen, näin voi esimerkiksi vihreäksi jääneet “halloweenkurpitsat” saada vielä oranssiksi.Lämpökäsittelyn jälkeen kurpitsat suositellaan siirrettäväksi viileämpään, ilmavaan ja pimeään paikkaan. Niitä ei saa kuitenkaan unohtaa, koska mätäneminen voi edetä yllättävän nopeasti.


Tästä syystä pidän omat kurpitsani keittiössä (vanhassa talossa ei ole talvella ikinä lämmin), jotta näen miten ne pärjäävät. Olen myös tarkkaillut kyläkauppani myskikurpitsoita, ja huomannut että sama persoonallisen näköinen kurpitsa oli sielläkin myynnissä syyskuusta kesäkuuhun, joten kurpitsoiden voivat säilyä hyvin myös valoisassa ja lämpimässä jos viileää tilaa ei ole käytettävissä.


Katso video Kurpitsan sadonkorjuu & säilytys!


Terveisin, Stella

Muutamia lempparikurpitsoitani: Candy Roaster, Sweet mama ja Hokkaido <3

Kommentare


bottom of page