Kun etsin sopivia kasveja ja lajikkeita pohdiskelen muun muassa näitä asioita.
Ensimmäisenä on tietenkin sadon määrä suhteutettuna siihen paljonko tilaa kasvi vie pihallani. Plussaa on, jos kasvia voi kasvattaa ylöspäin, muun muassa pavut ja monet kurpitsat saavat tästä täydet pisteet.
Koska viljelen nimenomaan syödäkseni ihan kaiken, kasvin maulla ja ennen kaikkea ravintoarvoilla on merkitystä. Kasvatan vähemmän (jos ollenkaan) salaatteja ja enemmän perunaa.
Minulle on tärkeää, että saan rahoilleni vastinetta, enkä osta toistamiseen siemeniä, jotka osoittautuvat kappalemäärältään kalliiksi ja itävyydeltään huonoiksi. Suosin kasveja, joiden siemeniä on helppo kasvattaa ja kerätä itse.
Yritän etsiä yksivuotisten tilalle monivuotisia vaihtoehtoja, koska näin säästän aikaa keväällä, ja niitä eurojakin. Esimerkiksi useita monivuotisia kasveja voi käyttää pinaatin tavoin. Monivuotiset myös tuntuvat monesti kasvavan kuin itsestään, ilman sen kummempaa hoitoa.
Pidän kasveista, jotka voi käyttää kokonaan. Mukulaselleristä voi hyödyntää varret, samoin porkkanasta. Silloin kun se on mahdollista, vältän kasveja joissa syötävä osuus on kasvin kokoon nähden pieni. Latva-artisokka on komea ilmestys, mutta omasta puutarhastani sitä ei usein löydy, koska sen hyöty on omavaraisuuden kannalta vähäinen.
Pienessä mökissäni on aika vähän ikkunatilaa ja pystyn esikasvattamaan vain osan kaikesta mitä haluaisin. Suorakylvöön sopivilla kasveilla säästän tilaa sitä kipeimmin tarvitseville. Tällä hetkellä en esimerkiksi kasvata suuria määriä kasvihuonekurkkua, vaan suosin etelässä suorakylvöön sopivaa avomaakurkkua.
Mietin myös todella tarkkaan miten tulen käyttämään ja säilömään valitsemani kasvit. Kasvatan monista kasveista, sekä kesä- että talvilajikkeita, koska haluan syödä osan kesällä, ja säilöä osan kellariin. Eniten pidän kasviksista, jotka säilyvät helposti huoneenlämmössä.
Kasvatan omassa puutarhassani erityisesti näitä kasviksia:
Juureksia kuten perunaa, mukulaselleriä, naurista, lanttua, punajuurta, porkkanaa ja palsternakkaa
Erilaisia köynnös-, soija- ja pensaspapuja sekä vähän herneitä
Kokonaan syötäviä kaaleja kuten lehtikaalia, suippokaalia ja valkokaalia
Paljon erilaisia kurpitsoja, kuten kesäkurpitsaa, myskikurpitsaa ja talvikurpitsaa
Tomaatteja ja kurkkua
Tavallista sipulia ja valkosipulia
Erilaisia yrttejä
Vähän paprikaa, chiliä, munakoisoa ja salaattivihanneksia
Mahdollisimman paljon monivuotisia salaattivihanneksia, maustekasveja, marjoja hedelmiä, maa-artisokkaa, piparjuurta ja raparperia.
Terveisin, Stella
Comentarios