top of page

Yli kolme vuotta ilman juoksevaa vettä

Päivitetty: 29. tammik. 2021

Millaista on elämä ilman juoksevaa vettä? Voisitko sinä elää kantoveden varassa? Näin arki sujuu minun mökissäni.



Omavaraisuusajatteluun kuuluu oman ruuan kasvattamisen lisäksi tietenkin myös haaveet laajemmasta off-grid elämästä vesi- ja sähköverkkojen ulkopuolella. Uudenmaan taajamissa tämä jää haaveeksi, koska vastaan tulee usein kuntien määräykset. Oma mökkini liitetään tästä syystä vesiverkkoon vuoden 2021 aikana, mutta halusin ennen sitä jakaa kokemuksiani elämästä ilman juoksevaa vettä.


Purkukuntoiseen taloon muuttaminen


Ostin “purkukuntoisen” taloni kevättalvella 2017. Mökki oli ollut pari vuotta tyhjillään ja yhden talven kylmillään. Talon vesi tuli omasta kaivosta, mutta se oli liitetty kunnan viemäriin. Sisällä oli vesivessa ja suihku. Vesipumppu oli rikki ja sisävessa niin vanha etten käyttänyt sitä kertaakaan. Kaikki piti joka tapauksessa purkaa homeisten lattiarakenteiden takia.


Vanha pihasauna ja ulkohuussi olivat säilyneet melkein käyttökelpoisina ja päätinkin pärjätä remonttiajan niiden avulla.


Ensimmäinen ostos taloon oli kompostoiva käymälä ja pieni uppopumppu kaivoon. Niiden ja vedenkeittimen avulla pystyin tiskaamaan ja peseytymään mökilläni kunnes ulkosauna saatiin käyttökuntoon. Saunan valmistuttua kesällä 2017 muutin talooni vakituisesti.



Alussa tiskasin astiat saunalla tai pihalla. Tiskien kantaminen erityisesti talvella oli ärsyttävää! Helpoksi elämä muuttui vasta parin vuoden jälkeen, kun sain sisälle keittiön ja pesualtaan. Kannan vedet sisään, lämmitän kattilassa, pesen ja tiskivesi katoaa viemäriin. Kylmää käyttövettä säilytän 16 litran muovikanisterissa. Saunan lämmitän joka toinen ilta.


Pyykinpesua varten käytössäni on pulsaattori, mutta rehellisesti sanottuna se on mielestäni hidas ja hankala. Pesen pikkupyykit mieluiten käsin ja vien suuremmat muualle pestäväksi.


Talvi ilman juoksevaa vettä


Varaudun talven tuloon tyhjentämällä kompostikäymälän, hamstraamalla polttopuita ja varmistamalla että saan uppopumpulla veden kaivosta säällä kuin säällä. Kaivosta tuleva letku on katkaistu lyhyeksi ja tuettu rumalla puuhökkelillä niin että mahdollinen vesi valuu aina pois, eikä jäädy putkeen. Myös uppopumpun piuha pysyy suojassa tuiskulta.



Pidempää letkua säilytän talvella saunalla ja vedän jatkojohdolla virran pumpulle tarvittaessa. Kaivosta törröttävä letkunpätkä on jäätynyt vain kerran, mutta suli hetkessä kiehuvalla vedellä. Pitkä kesäkäyttöön tarkoitettu puutarhaletkuni pitää sen sijaan kovilla pakkasilla aina esilämmittää ja sulattaa saunalla ennen veden ottoa. Joskus en jaksa, ja kannan pesuvedet ämpäreillä saunalle.


Lämmitän saunaa joka toinen ilta ja olen saanut hommaan ihan kivan rytmin. Töiden jälkeen päästän aina koirat pihalle ja niitä vahtiessa on hyvää aikaa kannella saunaan ja sisälle puita valmiiksi. Lähden pitkälle lenkille myöhemmin kahdeksan aikoihin ja pistän silloin tulet saunalle.


Tunnin lenkin (tai lyhyemmän jos haluan oikeasti löylytellä) jälkeen puiden lisäys ja koirien ruokinta. Sen jälkeen koirat jäävät kuorsaamaan tyytyväisenä ja minä hipsin rauhassa pimeään saunaan, täydellistä.


Koska vesien kanssa läträäminen on aikaa vievää, täytän saunan padan ja muut astiat aina ihan täyteen ja pidän saunan plussan puolella, etteivät vedet jäädy. Joka toinen päivä lämmitetty kiuas ja vesi riittää lämmöksi alkutalvesta, kun pakkasta on viiden asteen molemmin puolin.


Kovilla pakkasilla on käytettävä pienelle säädettyä lämpöpuhallinta tai tyhjennettävä vesiastiat huolella käytön jälkeen. Saunani on huonosti eristetty eikä siellä ole pattereita.



Kantovesielämän hyvät puolet


En pidä kovasta saunomisesta, mutta rakastan pimeässä peseytymistä ja saunan lämmittämistä. Entisessä elämässäni kävin suihkussakin pimeässä. Saunalla peseytymisestä on tullut minulle todella tärkeä hetki rauhoittua.


Parasta on ollut se, että vaikka olen naapurien ympäröimä ja asun kylän reunalla, seudullani on iltaisin pilkkopimeää ja rauhallista. Vain minä ja tähdet.


En ole kokenut saunan lämmittämistä taakaksi, koska koirien, puulämmityksen ja päivätyön takia arjessani on aika selkeät rutiinit. Vaikka rakennan suihkun sisälle, on eri asia kuinka paljon tulen sitä käyttämään. Kiva pihasauna on sata kertaa ihanampi kuin pieni suihku.


Huussin ja saunan takia olen pihalla mitä ihmeellisimpiin aikoihin ja olen nähnyt ja kuullut paljon sellaisia luontoääniä ja -ilmiöitä, mistä en ennen tiennyt mitään.


Kantoveden kanssa eläminen on opettanut minulle myös paljon omasta vedenkulutuksesta. Niin ja ulkohuussin tyhjentäminen luonnon kiertokulusta…



Kantovesielämän huonot puolet


Ulkohuussiin juokseminen keskellä yötä rankkasateessa voi olla vähän tympeää. Onneksi vanha keksintö potta tulee apuun. On muistettava, että kompostoiva käymälä tietenkin jäätyy pakkasella. Jäätyneenä kompostoitumista ei tapahdu ja huussi täyttyy ennen kevättä. Silloin pitää olla luova ja keksiä erilaisia ratkaisuja jäätyneen kakkamöntin voittamiseksi.


Kuukautisten aikaan saunaa ja vettä pitää lämmittää päivittäin. Kesällä tämä on helpompaa, kuin talvella. Kesällä täysi vesipata pysyy lämpimänä yllättävän pitkään.


Hyvä vedenkeitin on nopea apu moneen pulmaan. Sen kanssa onnistuu pienemmät pyykit, pesut ja tiskit luovasti ilman saunan lämmitystä. Onneksi olen toistaiseksi saanut polttopuita hyvin edullisesti, jopa ilmaiseksi, koska niitä menee.


Muut hankaluudet liittyvät koiriin. Ne tietenkin pyörivät hirvenkakassa juuri niinä iltoina kun sauna ei ole lämmin ja oksentavat sänkyyn ja matoille silloin kun tiedossa ei ole pyykinpesureissua. Voin kertoa, että pulsaattori on voimaton. Kunnollinen pyykinpesukone onkin ainoa asia mitä kaipaan ja jonka saamisesta olen innoissani.


Hesarin tilaajat voivat lukea aiheesen liittyvän jutun minusta parin vuoden takaa täältä.


Terveisin, Stella

bottom of page