Horsman hiostaminen teeksi
Hiostamalla valmistettu horsmatee on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tunnelmanluoja syysiltoja varten.

Olen sataprosenttinen kahvi-ihminen, joka olosuhteiden pakosta muuttuu syksyisin myös kokeilevaksi teen juojaksi. Juon teetä sen lämmittävän ja maadoittavan vaikutuksen takia ja etsin jatkuvasti sivistymättömille makuhermoilleni sopivia kofeiinittomia vaihtoehtoja.
Kanervatee, tai pitäisi sanoa hauduke on yksi suosikeistani, mutta olen pitkään halunnut kokeilla Venäjällä yleistä horsman hiostamista pelkän kuivaamisen sijaan. Yllätyin miten paljon horsman hiostaminen parantaa teen makua ja onnistuu ensikertalaiselta! Horsman hiostaminen on helppoa.

Horsmatee (Ivan chai)
Horsmanlehdet kerätään ennen kukintaa, varjopaikoilla hommaan ehtii hyvin vielä heinäkuussa. Riivittyjen tai varsineen kerättyjen lehtien annetaan ensin nahistua muutaman tunnin ajan huoneenlämmössä.
Lehdistä pyöritellään voimakkaasti hiertäen pieniä myttyjä tai palloja. Hiertäminen saa solunesteet liikkeelle, lehden väri ja ulkomuoto muuttuu.
Mytyt siirretään lasipurkkiin, liian tiukkoja kääröjä kannattaa aukoa, eikä purkkia saa täyttää liian tiiviiksi. Purkki suljetaan löysästi kannella. Hiostaminen vaatii happea.
Purkki asetetaan 40-50 asteen lämpöön, saunan lauteille, kuivuriin, uuniin, tai vaikka kylmälaukkuun kuumavesipullojen kanssa.
Lehtiä hiostetaan muutaman tunnin ajan, mutta uunin tai saunan kanssa jälkilämmönkin voi hyödyntää jättämällä kasvit hiostumaan yön yli.
Hiostamisen jälkeen lehdet ovat muuttuneet selkeästi tummiksi ja ne kuivatataan mahdollisimman nopeasti alle 30 asteessa valolta suojattuna, kuivurissa tai huoneen lämmössä tasolle leviteltynä.
Kuivunut tee on valmista purkitettavaksi kaappiin odottamaan syysiltoja.
Teen maku on yksinäänkin miellyttävä, mutta sitä voi maustaa vahvemmilla yrteillä tai kuivatuilla marjoilla. Kuivatut horsman kukat ovat myös kaunis lisä.
Lue myös: Kasvien kuivaus ilman kuivuria
Terveisin, Stella