top of page

Horsmatee hiostamalla

Päivitetty: 21. heinäk. 2023

Hiostamalla valmistettu horsmatee on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tunnelmanluoja syysiltoja varten.Olen sataprosenttinen kahvi-ihminen, joka olosuhteiden pakosta muuttuu syksyisin myös kokeilevaksi teen juojaksi. Etsin jatkuvasti sivistymättömille makuhermoilleni sopivia kofeiinittomia vaihtoehtoja.


Kanervatee, tai pitäisi sanoa hauduke on yksi suosikeistani, mutta olen pitkään halunnut kokeilla Venäjällä yleistä horsman hiostamista pelkän kuivaamisen sijaan. Yllätyin miten paljon horsman hiostaminen parantaa teen makua ja onnistuu ensikertalaiselta! Horsman hiostaminen on helppoa.


Katso video tai lue ohje alta!


Horsmatee (Ivan chai)

Horsman hiostaminen

  • Horsmanlehdet kerätään ennen kukintaa. Varjopaikoilla hommaan voi ehtiä vielä heinäkuussa, mutta paras hetki etelässä on yleensä ennen juhannusta. Riivittyjen tai varsineen kerättyjen lehtien annetaan ensin nahistua muutaman tunnin ajan.

  • Lehdistä pyöritellään voimakkaasti hiertäen pieniä myttyjä tai palloja. Hiertäminen saa solunesteet liikkeelle, samalla lehden väri ja ulkomuoto muuttuu.

  • Mytyt siirretään lasipurkkiin, liian tiukkoja kääröjä kannattaa aukoa, eikä purkkia saa täyttää liian tiiviiksi. Purkki suljetaan löysästi kannella. Hiostaminen vaatii happea.

  • Purkki asetetaan 40-50 asteen lämpöön, saunan lauteille, kuivuriin tai vaikka kylmälaukkuun kuumavesipullojen kanssa.

  • Lehtiä hiostetaan vähintään muutaman tunnin ajan, mutta itse annan purkkien olla lämmössä yön yli.

  • Hiostamisen jälkeen lehdet ovat muuttuneet selkeästi tummiksi ja ne kuivataan mahdollisimman nopeasti alle 30 asteessa valolta suojattuna, kuivurissa tai huoneenlämmössä tasolle leviteltynä.

  • Kuivunut tee on valmista purkitettavaksi kaappiin odottamaan syysiltoja.

  • Teen maku on yksinäänkin miellyttävä, mutta sitä voi maustaa vahvemmilla yrteillä tai kuivatuilla marjoilla. Kuivatut horsman kukat ovat myös kaunis lisä.


Terveisin, Stella


Kommentit


bottom of page