top of page

Rauhoittava kanervatee

"Kanervaa arvostetaan lievästi rauhoittavana rohtona, ja sitä käytetäänkin unettomuuteen; kanervan sisältämät aineet eivät kuitenkaan selitä rauhoittavaa vaikutusta. Sillä on limakalvoja supistava, antiseptinen ja virtsan- ja hieneritystä lisäävä vaikutus, ja se sopii munuais- ja rakkovaivojen, virtsatietulehdusten, kihdin, reumatismin ja myös alhaisen verenpaineen hoitoon."
Kanerva on ehdottomasti yksi lempikukistani ja monet sen terveysvaikutuksista sopivat minulle täydellisesti. Okei, yritän juoda teen alkuillasta, välttyäkseni ylimääräisiltä huussireissuilta keskellä yötä. Kanervatee myös maistuu hyvältä. Kanervan käyttö teenä on superhelppoa, koska kasvi kuivuu nopeasti ja sitä löytyy usein lähimetsästä. On kuitenkin muistettava, ettei sen poimiminen kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin vaan vaatii aina maanomistajan luvan.


Kanerva on hidaskasvuinen ja yritän poimia sitä vain sen verran kuin oikeasti tarvitsen. Riivin kukat suoraan varsista katkaisematta kasvia. Yritän kerätä kukkia mahdollisimman laajalta alueelta sieltä täältä. Kuivatan kukkia varjossa laakeassa astiassa noin viikon parin verran, sekä säilytän kuivauksen jälkeen valolta suojattuna.Kanerva ei ehkä sovi korkeasta verenpaineesta kärsiville jatkuvassa käytössä, mutta itse olen käyttänyt kanervaa välillä miltei päivittäin pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Muutama lusikallinen kuivattua kanervaa lempimukin pohjalle ja kuumaa vettä päälle. Kanervaa voi myös yhdistellä muiden rauhoittavien kasvien kanssa uniteeksi, kokeile vaikka kamomillaa tai sitruunamelissaa. 


Terveisin, Stella

Comments


bottom of page