top of page

Hunajamarja kasvatuskokemuksia

Kokemukseni hunajamarjan kasvatuksesta ovat niin hyviä, että suunnittelen tuplaavani pensaiden määrän.


Minulle on tärkeää, että pihasta löytyy jotain kerättäväksi aikaisesta keväästä lumen tuloon saakka, oli kyse sitten marjoista tai muista hyötykasveista. Mansikat, vadelmat, viinimarjat ja metsämarjat kypsyvät yleensä vasta heinäkuussa, mutta hunajamarjapensaiden turvin pääsen aloittamaan marjojen keruun jo kesäkuussa.


Tämän kesän poikkeusolot mahdollistivat tuoreet marjat jo kesäkuun ensimmäisellä viikolla! Välillä ihmettelen ihmisten negatiivisia kommentteja hunajamarjoista. Eivät kuulemma ole makeita tai muutenkaan kummoisen makuisia. Olen itse eri mieltä, tosin kaikki tuttuni tietävät että se mikä minulle on makeaa, maistuu muiden mielestä varmaan sitruunalta. 


Hunajamarjoja eli marjasinikuusamia on lukuisia eri lajikkeita aina pienimarjaisista koristepensaista suuria satoja tuottaviin ruokamarjapensaisiin.  Ehkä negatiiviset kokemukset johtuvat huonosta lajikkeesta?


Uusimmat lajikkeet eivät edes tiputa kypsiä marjojaan yhtä helposti kuin vanhemmat. Usein neuvotaan myös odottamaan, että marjat ovat sinisen värin lisäksi kunnolla pehmeitä, jotta näiden herkkujen aromit pääsevät kunnolla esille. Ehkä nimi hunajamarja nostaa ihmisten odotukset liian korkealla, en tiedä.


Minusta nämä hassun näköiset marjat ovat vähintään mustikan veroisia, oikeastaan parempia. Ne ovat myös mustikkaa terveellisempiä. 


Pihallani kasvaa kolme muutamia vuosia sitten istutettua pensasta, sillä useampi lajike auttaa pölytyksen onnistumisessa ja näin mahdollistaa suuremmat sadot. Pölyttäjät rakastavat tätä aikaisin kukkivaa pensasta! Pienet pensaat kasvoivat nopeasti vähän liian suureksi ja sain satoa heti ensimmäisenä vuonna.


Pensaat eivät ole vaatineet mitään hoitoa pärjätäkseen hyvin. Niiden juurelle ovat koirat kaivaneet kesäisiä viilennyskuoppiaan ja usein joku oksista katkeaa tuulessa tai painavan variksen painosta. Pensaat eivät osumista säikähdä, vaan kasvattavat nopeasti uutta kasvua vanhan tilalle. Pensaita voi siis surutta myös leikellä ja uudistaa.


Omat lajikkeeni ovat Honeybee, Aurora ja Siniczka, koska niitä satuin saamaan. Huomaan pientä vaihtelua marjan koossa ja muodossa, mutta erot maussa ovat mielestäni pieniä.


Hunajamarjaa käytetään kuten mustikkaa. Se säilyy monta päivää jääkaapissa syömäkelpoisena ja kestää hyvin pakastusta. Kokemukseni tämän marjan kanssa ovat niin hyviä, että mietin tuplaavani pensaiden määrän, koska tällä hetkellä herkusta ei riitä suuria määriä säilöttäväksi asti.


Terveisin, Stella

1 kommentti

1 Comment


Guest
Jul 01

Meillä on kolme hunajamarjaa, kaksi kotona ja yksi mökillä. Kotona olevat kasvavat aivan hurjaa vauhtia, mutta mökillä oleva ei. Kotona tulee myös marjoja, ovat kai sitä vanhaa lajiketta, jotka pudottavat kypsät marjansa helposti. Se on vähän harmi, sillä maku valmistuu vasta ihan viime hetkellä, ja sitten jo kohta marja tippuu. Poimintahetkeä on vain tosi pieni hetki. tv. urbanfarming.fi Tina

Like
bottom of page