top of page

Valkosipulin lisääminen itusilmuista

Tiesitkö, että voit kasvattaa omaa valkosipulikantaa hyödyntämällä itusilmut.


Talvivalkosipulit istutetaan syksyllä ja Suomessa on saatavilla enimmäkseen Itä-Eurooppalaisia lajikkeita. Yleisin lienee suureksi kasvava Aleksandra. Toissakesänä testasin muutamaa eri lajiketta ja pidimme apumiehen kanssa kauden loputtua viralliset valkosipulinmaistajaiset. 


Söimme valkosipulin kynsiä raakana ja kypsennettynä. Kokeilussa olleet lajikkeet olivat Kodaver, Ljubasha ja Ziemiai. Edes kokin koulutuksen saanut apumies ei huomannut lajikkeissa suurtakaan eroa maussa, varsinkaan kypsennettynä. Itse kiinnitin huomiota vain siihen, että osa lajikkeista tuoksui raakana enemmän kuin muut. 


Ylimpänä kukasta irroitettuja itusilmuja, alempana yhden vuoden maassa olleita sipuleita ja alimpana täyteen mittaansa kehittyneitä valkosipuleita.


Koska erot eri lajikkeiden välillä olivat niin pienet, olen antanut niiden mennä iloisesti sekaisin ja valinnut uudelleen istutukseen yksinkertaisesti suurimmat kynnet. Jos valkosipulia lisää kokonaisista kynsistä, lopputuloksena on aina emokasvin kopio. Eli minulla on vieläkin mainitsemiani kolmea lajiketta, vaikka en enää tiedä mikä on mikäkin. 


Saadakseni oman pihani oloissa viihtyvän sipulikannan, istutin viime syksynä maahan myös itusilmuja. Itusilmu on valkosipulin kukka ja se neuvotaan poistamaan, jotta sipuleista kasvaisi mahdollisimman suuria. Jätin pari itusilmurykelmää kehittymään täyteen mittaansa pidemmälle syksyyn, kuivasin syys-lokakuun ajan, ja laitoin takaisin maahan loka-marraskuun vaihteessa.


Itusilmuja elokuussa.


Tänä vuonna nostin maasta kokonaisten sipuleiden lisäksi myös näistä itusilmuista kehittyneitä yhden kynnen minivalkosipuleita, jotka eivät ole enää emokasvinsa kopioita, vaan periaatteessa oman pihani kantaa. Näistä suurimmat valitsen taas istutettavaksi ja saan ehkä jo ensi vuonna kokonaisia usean kynnen valkosipuleita.


Oman valkosipulikannan kasvattaminen itusilmuista vie siis vähintään kolme vuotta, tai jopa kauemmin. Homma on kuitenkin niin mielenkiitoista, että sitä kannattaa kokeilla. Itusilmuista lisääminen on tietenkin myös paljon edullisempaa kuin kokonaisten kynsien hankinta. Yhdestä itusilmuryppäästä tulee aikanaan melkoinen määrä valkosipulia.


Terveisin, Stella

Comentários


bottom of page