top of page
Writer's pictureOmavarainen vegaani

Vähän tulinen omena-inkiväärihapankaali

Rakastan hapankaalia ja erityisesti tätä makean tulista reseptiä. Varmasti sinäkin!


Hapankaalin tekeminen on jokasyksyinen perinne ja yritän saada sen riittämään koko talveksi. Syön hapatettuja kasviksia joka aterialla, joten kulutan sitä paljon!


Hapatusreseptini eivät ikinä ole tietyille määrille, koska mielestäni on fiksumpaa käyttää saatavilla olevat ainekset kokonaisuudessaan hyödyksi. Tärkeintä on opetella hapatuksen perusperiaattet ja tässä käyttämäni suhteet voivat olla avuksi.


Tähän reseptiin tarvitset valkokaalia, omenoita, chiliä, inkivääriä, suolaa ja halutessasi vähän valkosipulia.


Katso youtube-videolta lisää hapankaalin ja kasvisten hapattamisesta tai nappaa reseptit blogista.


Omena-inkiväärihapankaali ohje

  • Raasta, revi, pilko tai aja kaali yleiskoneen läpi. Itse pidän siitä, että kaali on suurempina suikaleina pienen hakkeluksen sijaan. Vähän suurempi hapankaalierä syntyy esimerkiksi viidestä kilosta kaalia.

  • Pilko reilu kilo omenoita, mieluiten kirpeämpiä. Palat voivat olla suuriakin, sillä ne muussaantuvat takuuvarmasti myöhemmin.

  • Raasta tai pilko pieneksi noin 60 gramman (kananmunan kokoinne) pala inkivääriä ja chiliä oman maun mukaan. Uskalikot lisäävät myös muutaman valkosipulikynnen.

  • Yhdistä ainekset riittävän suureen puhtaaseen astiaan ja lisää noin 80g merisuolaa. Jos käytät muita määriä, lisää suolaa 1-1,5 prosenttia ainesten painosta. Käytä keittiövaakaa tarvittaessa. Teelusikallinen suolaa painaa noin 5g ja oma keittiövaakani ei esimerkiksi selviä näin pienien määrien mittaamisesta.

  • Pyöräytä suola kaalin sekaan ja jätä astia lepäämään noin tunniksi tai pidemmäksi aikaa. Suola poistaa itsekseen kaalista nestettä ja seuraava työvaihe helpottuu.

  • Kaaliseoksen lopulliseen käsittelyyn voi käyttää perunanuijaa tai omia puhtaita käsiä hanskoilla tai ilman. Kaaliseosta nuijitaan, hierretään ja puristellaan voimalla, jotta kaalin solurakenne rikkoutuu ja neste irtoaa. Prosessi on helpompi varhaiskaalin aikaan ja työläämpi loppusyksyn kovia kaaleja käytettäessä.

  • Jaa kaali tiiviisti ehdottoman puhtaisiin lasipurkkeihin. Jos pinnalla ei ole riittävästi kaalin omaa nestettä, tee 1,5% suolaliuos. Kiehauta vettä ja lisää merisuolaa 15g per litra. Anna nesteen jäähtyä ennen käyttöä.

  • Paina kaali tarkasti nesteen alle käyttäen painoa, kuten esimerkiksi pestyä kiveä ja muovinpalaa tai vedellä täyttyä muovipussia. Itselläni on fetapaketeista talteen otettuja muovisia verkon kappaleita. Voit toki myös hapattaa kaalin suuremmassa hapatusastiassa ja purkittaa myöhemmin.

  • Pidä purkkeja korkeareunaisella tarjottimella tai pellillä, sillä ne kuplivat takuuvarmasti yli. Laita purkkien päälle myös kansi tai tiivis muovipussi, muuten purkit saa liikaa happea ja pintaan kehittyy helpommin hiivaa tai jopa hometta. Tiukasti kierrettyä kantta kannattaa päivittäin löysätä ja suhauttaa ilman ulos. Lisää nestettä tarvittaessa.

  • Hapata kaalia huoneenlämmössä (yli +17 astetta) 4-7 päivää. Lämpimässä prosessi on nopeampi kuin viileässä. Onnistuneen hapatuksen tunnistat kuplista ja tuoksusta.

  • Noin viiden päivän jälkeen sulje kannet tiukemmin ja siirrä purkit jääkaappiin tai kellariin. Maistele heti, tai odota maun kehittymistä vielä viikon pari. Hapatteet säilyvät hyvänä viileässä muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen.



Terveisin, Stella


Comments


bottom of page