top of page

Miten teet kasvimaaviljelystä taloudellisesti kannattavaa?

Päivitetty: 3. maalisk. 2020

Taloudellisesti kannattava kasvimaa? Aika usein saan kuulla ettei omien vihannesten kasvattamisessa ole mitään järkeä, kun kaupasta saa vähällä vaivalla ja edullisesti perunaa, kaalia ja juureksia. Epäilijä ei ole kuitenkaan ymmärtänyt asian ydintä ja haluankin muistuttaa mitkä seikat tekevät kotitarveviljelystä myös taloudellisesti kannattavaa.



On totta, että jos muutetaan tuntitaksaksi mitä vaikka yhden juurisellerin kasvattaminen siemenestä helmikuusta elokuuhun vie minunlaiseltani kasvimaaharrastajalta, on lopputuloksena melko arvokas herkku. Jos sato epäonnistuu tai jää pieneksi, sitä saattaa miettiä oliko kaikki vaivan arvoista, kun kauniin mehevän juurisellerin voi napata mukaansa myös kauppareissulta ilman puolen vuoden kovaa työtä.


On kuitenkin tapoja viljellä, jotka säästävät rahaa. Itse aloitin kasvimaan pidon halusta syödä laadukkaampaa ruokaa, mutta edullisesti. Kaikenlaiset luomupiirit ja lähellä tuotetut kasvikset tuntuivat kalliilta, vaikka tiedän puhtaamman ruuan sisältävän esimerkiksi enemmän ravintoaineita ja olevan kaikin puolin minulle hyväksi.


Kotona kasvatettua porkkanaa tai kesäkurpitsaa ei pitäisikään verrata ulkomailla kasvaneeseen halvimpaan serkkuunsa, vaan juuri kotimaisten pientilojen luomutuotteisiin. Jos olet joskus syönyt itsekasvatettuja tomaatteja, tiedät niiden painivan myös maun suhteen ihan eri luokassa kuin raa'at espanjalaiset kilpailijansa. Kun pidät oman mansikkamaan satoasi tai multaisia lanttujasi luomulaatuisena gurmeesuperfoodeina, ne saavat korkeamman hintalapun. Nähtyäni myös miten lähellä olevaa kaalipeltoa myrkytetään kesäisin, olen alkanut arvostamaan omia matoisiaa pieniä kaalinpäitäni aivan eri tavalla.



Mielestäni kasvimaaharrastuksella voi säästää rahaa, jos syö kaiken mitä viljelee, muuttaa ostoskäyttäytymistään ja pitää puutarhan kokonais- ja perustamiskulut pieninä. Toisin sanoen korvaa esimerkiksi ulkomaiset hedelmät puutarhan hedelmillä ja marjoilla, opettelee säilömistä, selviää ilman suuria määriä ostomultaa ja uusia kasvihuoneita sekä pitää järjen äänen mukana siemenkaupoilla. On hyödyllistä myös panostaa kasviksiin, jotka maksavat kaupassa paljon, tai vielä parempaa, sellaisiin lajeihin ja lajikkeisiin joita ei tavallisesta kaupasta edes saa.


Säästääkö oma kasvimaani tällä hetkellä ruokakuluissa? Vastaan kyllä ja ei. Olen laittanut rahaa kiinni esimerkiksi monivuotisiin hedelmäpuihin, jotka tuottavat satoa vasta vuosien päästä. Kompostini eivät myöskään vielä tuota riittävästi multaa kaikkiin tarpeisiini. Väitän kuitenkin, etten ole pahasti miinuksella ja tulevaisuudessa pystyn pienentämään ruokalaskuani vielä selvemmin. Väitän myös, että kasvimaaviljely on huomattavasti helpompi saada kannattavaksi kuin eläinten pitoon turvaava omavaraistelu.




Pari vinkkiä aloittamiseen


  • YRTIT ja erikoisSALAATIT ovat esimerkiksi hyvä tapa säästää kauppalaskussa. Niiden viljely on helppoa ja nopeaa, mutta suurkuluttajalle kuten minä, niiden ostaminen viikottain kaupasta käy yllättävän kalliiksi. Myös kotiin kannetun roskan määrä on suuri.

  • Kokeile myös viljellä juuri omaa SUOSIKKIkasvistasi, jota ostat kaupasta eniten. Helppo tapa säästää, jos oma lemppari sattuu olemaan retiisi eikä vaikka avokado :D

  • Muista myös kotimaiset MARJAT hyötypuutarhassa. Olen omavarainen viinimarjojen, vadelmien tyrnin ja karviaisten suhteen, toki suurin marjasato tulee metsästä.


Terveisin, Stella


Tämä kirjoitus on osa yhteispostaussarjaa, jossa omavaraisuudesta kiinnostuneet bloggaajat kirjoittavat kuukausittain vaihtuvista aiheista. Tässä kuussa kirjoitusten teemana on raha ja taimikasvatusvälineet. Löydät muiden bloggaajien mahtavat kirjoitukset alta.


bottom of page