top of page

Puutarha ilman rahaa

Huomaatko milloin sinua ohjataan kuluttamaan? Haluaisitko rahavirroista riippumattoman puutarhan?Pidän puutarhaohjelmista, lehdistä ja kirjoista, kuten moni muukin pihaharrastaja. Huomaan kuitenkin toistuvasti kuinka meitä huijataan kauemmaksi omavaraisesta puutarhanhoidosta. Vasta viime vuosina silmäni ovat todella avautuneet sille järjettömyydelle jota meille tarjotaan.


Lehtien mukaan ensisijainen tapa perustaa kasvimaa olisi hakea multasäkkejä eri tarkoituksiin, suodatinkankaita, hienoja lavankauluksia, seitsemän sorttia taimipotteja, siemeniä, katteita ja kiveyksiä, kastelukannuja, ruohonleikkuri ja trimmeri, työkaluja, taimivaloja ja hyllyjä, lannoitteita, myrkkyjä, puutarhavaatteita ja paljon paljon muuta. Huomaatko, kaikki nämä ovat tuotteita, joilla on hintalappu ja joiden valmistamiseen kuluu huima määrä resursseja?


Ymmärrän, että ihmiset pitävät nopeista ja helposta ratkaisuista ja sitä nämä tuotteet usein lupaavat. Esimerkiksi myrkkypurkin avulla sinun ei tarvitse huolehtia tuholaisista tai suodatinkankaiden avulla rikkaruohoista.


Ennen kuin hermostut, haluan sanoa että kyllä minullakin on jotain näistä tuotteista, mutta ei missään nimessä kaikkia. Toivoisin puutarhaharrastukseen samaa tolkkua kuin muuhunkin kuluttamiseen.Toinen ja parempi tapa perustaa kasvimaa tai puutarha olisi lukea mikrobeista ja maanmatosista, opetella kompostoimaan, hyödyntää jo olemassa olevia kasveja ja kasvupaikkoja, kerätä omia siemeniä ja käyttää mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Oletko esimerkiksi riippuvainen ostolannoitteista? Puutarhabisnes ruokkii avuttomuutta, jossa vastaus tulee kaupan lannoitepurkista. Kaupallisten lannoitteiden käyttö ei tue maan hyvinvointia, vaan aiheuttaa loputonta riippuvuutta.


Jos olet kiinnostunut ottamaan vallan omiin multaisiin näppeihisi ja hoitamaan kasvimaatasi luonnonmukaisin keinoin, löydät siihen paljon vinkkejä kirjasta Luomutarhuri.


Omavaraisemman puutarhanhoidon puolesta!


Terveisin, Stella

Comments


bottom of page