top of page

Printattava kylvösuunnitelma, näin käytän omaani

Päivitetty: 20. maalisk. 2022

Hyvin tehty kylvösuunnitelma auttaa kylvökaaoksen keskellä.


Tapanani on listata kokeilussa olevat lajikkeet vuosittain ylös. Aloitan aina kirjaamaan myös kylvöpäiviä oppiakseni mikä toimii ja mikä ei, mutta lopulta unohdan jatkaa loppuun asti. Tein itselleni avuksi kylvösuunnitelman taulukkomuotoon.



Voit printata tai ladata saman pohjan itsellesi omaan käyttöön.


Printattava kylvösuunnitelma
.pdf
Download PDF • 134KB

Pienen puutarhan lajikkeet on helppo kirjata käsin, täytän omaa suunnitelmaani kuitenkin pääasiassa koneella, koska tiedän sen kasvavan monisivuiseksi.



Yritin pitää kylvötaulukon mahdollisimman yksinkertaisena. Itseäni kiinnostaa lajikkeiden lisäksi vain kylvöpäivät ja määrät, sekä mahdolliset lisätiedot siitä mikä onnistui ja mikä ei. Määrällä tarkoitetaan tässä rivimetrejä, taimiruukkujen lukumäärää, neliöitä, tai mitä ikinä haluatkaan käyttää.


Kylvöpäiviä on suunnitelmassani monta, sillä pienessä puutarhassa on opittava hyödyntämään käytettävissä oleva kasvuala mahdollisimman tehokkaasti. Siihen ei päästä kylvämällä siemeniä kesäkuun alussa ja korjaamalla sato kerran elokuussa. On opeteltava tekemään useita kylvöjä ja tunnettava eri kasvien kasvuajat juuri oman pihan olosuhteissa.



Asun taajaman reunalla kakkos- ja kolmosvyöhykkeen rajalla. Metsän läheisyys ja maaston muodot pitävät huolen siitä että kylmiä öitä voi tulla kesäkuussa, samoin heti syyskuussa. Viljelen silti koko kasvukauden huhtikuusta marraskuulle. Kylvän jotain joka kuukausi.


Kylvösuunnitelma kannattaa tehdä oman puutarhan ja pussiin kirjoitetun ohjeen perusteella. Ehkä pihallasi on esimerkiksi erityisen lämpimiä kohtia, joita voit hyödyntää jo yleistä ohjetta aikaisemmin.

Hyvin tehty viljelysuunnitelma toimii pohjana taas seuraavan kasvukauden kylvöille.


Terveisin, Stella

4 kommenttia
bottom of page