top of page

Printattava kylvösuunnitelma, näin käytän omaani

Päivitetty: 20. maalisk. 2022

Hyvin tehty kylvösuunnitelma auttaa kylvökaaoksen keskellä.


Tapanani on listata kokeilussa olevat lajikkeet vuosittain ylös. Aloitan aina kirjaamaan myös kylvöpäiviä oppiakseni mikä toimii ja mikä ei, mutta lopulta unohdan jatkaa loppuun asti. Tein itselleni avuksi kylvösuunnitelman taulukkomuotoon.Voit printata tai ladata saman pohjan itsellesi omaan käyttöön.


Printattava kylvösuunnitelma
.pdf
Lataa PDF • 134KB

Pienen puutarhan lajikkeet on helppo kirjata käsin, täytän omaa suunnitelmaani kuitenkin pääasiassa koneella, koska tiedän sen kasvavan monisivuiseksi.Yritin pitää kylvötaulukon mahdollisimman yksinkertaisena. Itseäni kiinnostaa lajikkeiden lisäksi vain kylvöpäivät ja määrät, sekä mahdolliset lisätiedot siitä mikä onnistui ja mikä ei. Määrällä tarkoitetaan tässä rivimetrejä, taimiruukkujen lukumäärää, neliöitä, tai mitä ikinä haluatkaan käyttää.


Kylvöpäiviä on suunnitelmassani monta, sillä pienessä puutarhassa on opittava hyödyntämään käytettävissä oleva kasvuala mahdollisimman tehokkaasti. Siihen ei päästä kylvämällä siemeniä kesäkuun alussa ja korjaamalla sato kerran elokuussa. On opeteltava tekemään useita kylvöjä ja tunnettava eri kasvien kasvuajat juuri oman pihan olosuhteissa.Asun taajaman reunalla kakkos- ja kolmosvyöhykkeen rajalla. Metsän läheisyys ja maaston muodot pitävät huolen siitä että kylmiä öitä voi tulla kesäkuussa, samoin heti syyskuussa. Viljelen silti koko kasvukauden huhtikuusta marraskuulle. Kylvän jotain joka kuukausi.


Kylvösuunnitelma kannattaa tehdä oman puutarhan ja pussiin kirjoitetun ohjeen perusteella. Ehkä pihallasi on esimerkiksi erityisen lämpimiä kohtia, joita voit hyödyntää jo yleistä ohjetta aikaisemmin.

Hyvin tehty viljelysuunnitelma toimii pohjana taas seuraavan kasvukauden kylvöille.


Terveisin, Stella

4 kommenttia

4 Comments


Ani
Ani
Feb 08, 2021

Hei Stella! juu, päädyin itse nyt katsomaan vastaavista Suomeen tarkoitetuista siemenohjeista ajankohdat. Saa nähdä miten onnistuu. :)

Like

Helou Ani! Tilasin sieltä niin sekalaisen seurakunnan siemeniä etten kyllä usko pussien ohjeisiin. Joissakin on mainittuna venäläinen kasvuvyöhyke, mutten vielä tutkinut mille korkeudelle ne osuvat. Kyseessä on kuitenkin niin suuri maa. Aion mennä omalla mututuntumalla.

Like

Ani
Ani
Feb 04, 2021

Vielä muuten kysymys: Oletko noista Seemnemaailm siemenistä katsonut kylvöajankohdat ihan pussista vai soveltanut myöhemmäksi ajankohtia? olen 3 vyöhykkeellä. Mietin, että pitäisikö koittaa etsiä vastaavat lajikkeiden kylvöohjeet suomen olosuhteisiin.

Like

Ani
Ani
Feb 04, 2021

Hei Stella! Kiitos taas mahtavasta päivityksestä! Jään suurella mielenkiinnolla seuraamaan kylvösuunnitelmasi päivittymistä. Aivan huippua jos jaat siinä myös valitsemasi lajikkeet. Olin itse tässä kanssa juuri aloittamassa suunnitelman tekemistä. Teen varmaan digitaalisena itsekin, sillä kylvettävää on aika paljon. :) Tuo miten jäsensit sarakkeet auttaa tosi paljon, teenkin tuolla formaatilla nyt oman suunnitelmani myös. Myös sitten pitäisi tehdä penkeistä jossakin vaiheessa kevättä suunnitelmat. Ja ooh, niin kauniita kuvia taas! Kiva tyyli.

Like
bottom of page