top of page

Pähkinöiden kasvatus

Apumieheni pihalla on puu, joka viime vuonna yllätti meidät totaalisesti tuottamalla litran verran täydellisiä pähkinöitä. “Siitä se ajatus sitten lähti”.Viime vuodet ovat olleet säiden suhteen niin erikoiset, että nähtiinpä sellainen ihme kuin pähkinäpuu Järvenpäässä tuottamassa satoa ensimmäistä kertaa. Emme edes tienneet, että kyseessä on pähkinäpuu, koska se ei ollut ikinä tehnyt satoa. Kun huomasin pienet vihreät alut puussa, alkoi kova jännitys. Ehtisivätkö ne valmiiksi ennen lintujen hyökkäystä? Veikkaan että pähkinät olivat seudun linnuille yhtä suuri erikoisuus, sillä saimme jokaisen kerättyä kypsinä talteen. Pähkinä on valmis noukittavaksi, kun sen väri on muuttunut ja vihreä kanta irtoaa helposti. Saimme satoa talteen talon korkuisesta puusta vain noin reilun litran verran, mutta pähkinät olivat niin hyviä että herkkujen kasvatus alkoi kiinnostamaan toden teolla. Harmi ettei meillä ole mitään tietoa, mikä pähkinälajike on kyseessä. Jokainen talteen otettu pähkinä on säilynyt kevääseen asti täydellisesti ja mielestäni ne ovat aika suuria ja maultaan parempia kuin kaupasta ostetut. 


Luin, että pähkinäpensas (tai puu) tarvitsee yleensä kavereita pölytykseen. Ehkä siinä syy miksi apumiehen pähkinä on tehnyt niin huonosti satoa. Tökkäsin pari pähkinää syksyllä ruukkuihin ulos, katsotaan lähteekö niistä pieniä taimia. Taimien ominaisuudet voivat kuitenkin olla erilaiset kuin emopuun, joten tein taipuisista versoista vielä taivukkaita saadakseni aivan samanlaisia mahtavia pikku pähkinäpuita kuin alkuperäinen..En ole ikinä lisännyt muita kuin helppoja marjapensaita näin, joten katsotaan miten käy. Hautasin osan vartta maan alle ja ankkuroin vitsan painolla. Syksyllä nähdään onko pähkinäpensaisiin kasvanut juuret.


Kaikki pikku pähkinänpoikaset muuttavat aikanaan minun pihalleni. Pähkinä pitää valosta, joten vielä mietin minkä osan pihastani pikkuiset saavat. Saatan pölytyksen onnistumiseksi ostaa vielä muutaman valmiin taimen, koska yhdestä suurestakaan puusta ei satoa kovin paljon tule. 


Onko teillä kokemuksia pähkinäpuista?


Terveisin, Stella

2 kommenttia

댓글 2개


게스트
2023년 8월 21일

Hasselpähkinöitä kutsututaan pensaaksi ja pähkinäpuiksi yleensä suuria juglans-sukuisia puita, joista satoa saakin sitten odotella pitkään.

Hasselpähkinöistä on jalostettuja lajikkeita, joissa on isommat pähkinät ja suurempi sato. Esim Niittytilalta ja Vakka-Taimelta saa. Oravat kun keksivät, voi olla vaikea saada omaan suuhun satoa.

좋아요

Pähkinäsi näyttävät olevan hasselpähkinöitä eli Corylus avellana. Sen esiintymisen pohjoisraja kulkee Tampereen korkeudella. Itse ole vain kerran onnistunut keräämään satoa pähkinäpensaista, eläimet ovat vikkeliä :)

Lisääminen siemenistä kuulostaa toimivammalta, mutta kerro sitten miten taivutuskokeilussa kävi.

좋아요
bottom of page