top of page

Monivuotisilla kasveilla kertakäyttökulttuuria vastaan

Oletko miettinyt puutarhaharrastuksesi ympäristövaikutuksia? Voimme tehdä paljon kestävämmän puutarhaharrastuksen eteen, tai oikeastaan jättää tekemättä.



Tänä kesänä havahduin siihen, että tuli käytyä vähän liian usein lähirautakaupan puutarhaosastolla ostamassa jotain pientä. Olin päättänyt kasvattaa mahdollisimman paljon kasveja itse siemenestä, mutta silti kalju piha kaipasi muutamaa heti kukassa olevaa kesäkukkaa ja liikkeessä tuntui löytyvän yhtä jos toista jännää uutuutta.


Kuivan jakson aikana jouduin kantamaan ostoksilleni ja taimilleni vettä uupumukseen asti. Kaikki suurella vaivalla valitsemani siemenetkään eivät itäneet. Ärsytti.


Tunsin itseni epäonnistuneeksi. Aloin miettimään voisiko tätä puutarhaharrastusta saada jotenkin järkevämmäksi. Turhat ostokseni eivät olleet hyväksi maapallolle ja elämääni ei mahtuisi enää yhtään enempää kastelua (tai kitkemistä).



Kerätessäni monivuotisten kasvien penkistä yrttejä kuivumaan oivalsin, että ne olivat voineet ihan hyvin ilman ylimääräistä kastelua. Samoin valtoimenaan kukkiva niittyni oli hoitanut itse itsensä toisin kuin nirsot ruukkukukkani. Monivuotiset hyötykasvini olivat myös keväällä tuottaneet satoa ennen kuin yksikään siemenestä kylvetty kasvi edes ehti itämään kasvimaalla.


Voisin jatkossa keskittyä enemmän näihin monivuotisiin hyötykasveihin, sen sijaan että joka kevät ostaisin uutta. Samalla työn ja veden määrä vähenisi.


Minulla on ollut tapana jättää luonnonkukkia kasvamaan sopiviin paikkoihin, mutta ehkäpä iänikuiset orvokit voisi korvata vaikka omasta pihasta napatuilla metsämansikoilla, nättejä nekin. Yritän myös suosia koristekasveja, jotka antavat iloa vuodesta toiseen, kuten daaliat ja pelargonit. Lupaan myös kunnostautua omien siementen kasvatuksessa ja keruussa.



Olen aina tiennyt että puutarhamaailma kannustaa meitä kuluttamaan siinä missä muukin bisnes, kasveja tuodaan kaukaa välillä epäilyttävistäkin oloista, multapusseissa on turvetta soiltamme, tarvekalut ovat kiinarihkamaa ja suomessakin tuotettujen taimien kasvattaminen vie energiaa ja tuottaa jätettä.


Leikkokukkia en näistä syistä juurikaan osta, mutta voin tehdä vielä enemmän kestävämmän puutarhaharrastuksen eteen, tai oikeastaan jättää tekemättä.


Terveisin, Stella

Comments


bottom of page