Kuinka paljon maata omavarainen kotitarveviljely tarvitsee?

Päivitetty: tammi 8

Omakotitalon pihalla voi kasvattaa enemmän ruokaa kuin uskoisit!


Mummonmökin tonttini on reilun 1200 neliön kokoinen ja sanoisin, että se on aika tavallinen 50-luvun tontin koko, ainakin tällä seudulla. Olen aina ajatellut, ettei tämän kokoinen tontti riitä omavaraiseen kasvisten kotitarveviljelyyn mutta...

Kuinka paljon maata omavaraisuus tarvitsee?Yöpöytäni kirjavuoressa on ainakin kaksi kirjaa, jossa mainitaan selkeitä lukuja. Bella Linde ja Lena Granefelt kirjoittavat kirjassaan Omasta maasta, Omavaraisen puutarhurin käsikirja nelihenkisen kahdesta aikuisesta ja kahdesta teinistä koostuvan perheen tarvitsevan 500 neliötä, jos tavoitteena on tuottaa kasviksia koko vuodeksi.


Idolini Sara Backmo viljelee 350 neliön alalla omalle perheelleen. Hänen lapsensa ovat vielä pieniä. Kirjassaan Skillnadens Trädgård Sara kertoo kuitenkin, ettei tontilla ole maakellaria. Koska vihannesten säilöminen on hankalaa, he ovat vain melkein omavaraisia kasviksissa.


Jos ymmärsin oikein, molempien kirjojen neliöt viittaavat pelkästään kasvimaahan, päälle tarvitaan vielä tilaa marjapensaille ja hedelmäpuille, mahdollisista viljakasveista puhumattakaan.Noh, molemmat kirjat ovat ruotsalaisia ja luvut on annettu jopa eteläistä Suomea suotuisimmista olosuhteista. Molemmissa kirjoissa puhutaan myös muista kasvatustavoista kuin pelkästä perinteisestä peltoviljelystä, joka vaatii paljon tilaa.


Minä viljelen lähinnä itselleni ja karkeasti laskettuna pääsisin esimerkiksi 150 tai 200 neliön kasvimaalla aika pitkälle. Yritän pienessä päässäni miettiä onko se paljon vai vähän. Ainakin tila tontillani riittää. Jos pinta-alan hahmotuskykyyn kaipaa apua, kiva lelu löytyy yllättävästä paikasta.Maanmittauslaitoksen Karttapaikka-palvelusta pitää ensin hakea oma tonttinsa. Tonttiaan voi tarkastella ilmakuvasta ja kuvan päälle pystyy piirtämään erilaisia alueita. Ohjelma ilmoittaa piirretyn alan suuruuden neliöissä. Kovin tarkkoja suunnitelmia kartan avulla ei voi tehdä ja pienemmät kasvimaat on toki helpompi mittailla ihan mittanauhalla. Näin talviaikaan on ollut kuitenkin hauskaa miettiä neliömääriä sisällä koneella takkatulen lämmössä.


Itselläni on työn alla sadan neliön kasvimaa, mansikkamaa, suuri määrä erilaisia hedelmäpuita ja marjapensaita.


Terveisin, Stella

Julkaisen uuden kirjoituksen blogissa aina parittomien viikkojen perjantaina.

Tervetuloa takaisin!

2 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki