top of page

Kotitarveviljelyn aloittaminen

Päivitetty: 19. huhtik. 2020

Pienemmillä tuloilla pärjääminen, omavaraisuuden aloittaminen tai edes oman ruuan kasvattaminen kiinnostaa monia, erityisesti nyt. Tähän kirjoitukseen kokosin askeleita ruokaomavaraisuuden polulle. Ensiaskeleisiin et tarvitse edes omaa puutarhaa, joten voit aloittaa matkasi vaikka kerrostaloyksiöstä kaupungissa. Tämän tekstin kysymyksillä voit myös selvittää, onko ruokaomavaraisuus tai kotitarveviljely sinua varten.


Askel 1

Pidä ruokapäiväkirjaa ainakin viikon ajan. Tutki mitä perheesi syö nyt. Selvitä uudemmista puutarhakirjoista mitä kaikkea on mahdollista kasvattaa omalla kasvuvyöhykkeelläsi ja tee lista. Miltä lista vaikuttaa? Pystyykö perheen lempireseptit tekemään listan kasviksista? Miltä tuntuisi elämä esimerkiksi ilman mangoa ja avokadoa? Millä korvaisit ne?


Askel 2

Määrittele oma tavoitteesi. Haluatko kasvattaa ruokaa vain kesäksi vai säilöä sitä koko vuodeksi? Haluatko pelkästään suuren hedelmä- ja marjatarhan? Onko joku tietty summa, jonka haluaisit käyttää kuukaudessa kaupan tuotteisiin ja selvitä muuten itse kasvatetulla ruualla? Täydellinen ruokaomavaraisuus ei ole Suomen oloissa mahdollista, joten tavoitteiden on pysyttävä realistisella tasolla.


Hapatuksen opettelua kaupan kasviksilla


Askel 3

Tee viikon ruokahaaste. Suunnittele tavoitteesi mukainen ruokalista vähintään viikoksi, mutta hae kasvikset, sienet ja marjat kaupasta. Kirjaa ylös paljonko ruokaa menee. Jos haaveilet viljeleväsi kaiken ruuan itse, miltä tuntuu esimerkiksi syödä paljon perunaa? Onko ruokalistan suunnittelu helppoa vai vaikeaa? Jos olet tosissasi omavaraisuushaaveen kanssa, testaa viikkoa pidempi aika.


Askel 4 

Vähennä kaikkea kulutustasi ja mieti ajankäyttöäsi. Tutki menojasi ja mieti mistä kaikesta voit nipistää. Pelkällä ruokaomavaraisuudella et voi jäädä pois päivätyöstä, vaan voit säästää korkeintaan sen verran kuin käytät nyt ruokalaskuusi, joillakin se on muutamia satasia kuussa, joillakin paljon enemmän. Huomaa, että oman ruuan kasvattaminen vaatii alussa rahaa, mutta myös paljon aikaa. Tuo aika ja raha on pois muusta arjesta.


Askel 5

Perusta aluksi vain pieni kasvimaa tai parvekepuutarha ja mene metsään. Kasvata helppoja lajeja ja sitä mistä varmasti kaikki pitävät ja mikä tulee syödyksi. Opettele taimikasvatus ja keräämään itse siemeniä. Mene luontoon ja tutustu sieniin, marjoihin ja villiyrtteihin, niiden hyödyntäminen on ilmaista. Lue kirjallisuutta ja opiskele, opiskele, opiskele.


Askel 6

Opettele säilömään. Tämänkin voit tehdä aluksi kaupan kasviksilla löytääksesi toimivat tavat ja reseptit. Hapata, pakasta, suolaa ja kuivaa! Kunnosta pihan perällä oleva kellari, jos olet onnekas ja omistat sellaisen, tai rakenna pienempi eristetty maakuoppa. Tutki miten voit hyödyntää kotisi eri tiloja. Miten pitkään esimerkiksi omenat ja perunat säilyvät autotallissa, eteisessä tai parvekkeella, tai tee johonkin huoneeseen viileäkaappi. Onnistuisiko kuivaaminen saunassa?


Askel 7

Laajenna viljelmiä. Jos aikaisemmat askeleet ovat alkaneet tuntumaan raskailta, pidä kasvimaa ja puutarhanhoito harrastuksena. Jos kipinä omavaraisuuden kehittämiseen vielä kytee, tee tarkemmat laskelmat ja suunnitelmat siitä paljonko taloutesi tarvitsee kasvimaata, puita ja pensaita. Riittääkö nykyinen kotisi? Hanki samanhenkisiä tuttavia ja kannustava yhteisö. Sitoudu omavaraisuuteen ja ajattele se oikeana osana elantoa. Sijoita puutarhaasi, hanki tarkkaan harkittuja hyötykasveja oppimasi perusteella ja varaa viljelylle aikaa!


Askel 8

Vähennä ruokakaupassa käyntiä. Pakko on usein paras motiivi. Päätä budjetti ruokakauppaostoksia varten, nosta summa käteisenä ja pysy tavoitteessa. Ole luova, ja keksi miten saat kuukausibudjetin riittämään hyödyntämällä puutarhan jokaisen ruuan rippeen ja lähimetsän antimet.


Ensimmäiset vanhassa maakellarissa säilyneet omat juurekset keväällä


Askel 9

Muuta ajatteluasi. Mitä kauemmin olen omavaraisuudesta haaveillut, sitä selvemmin olen huomannut miten paljon kurinalaisuutta ja ajatusmallien uudelleenrakentamista homma vaatii. Ostokäyttäymistä ei muuteta hetkessä, eikä tarvitsekaan. Maailma ei kaadu silloin tällöin ostettuihin pakastepitsoihin. On vaikeaa elää eri lailla kuin ympäröivä yhteiskunta. Tärkeintä on löytää omasta elämästä riittävän painava syy elämänmuutoksen tekemiselle. Joillakin se voi olla pienet tulot, toisella halu tuottaa laadukkaampaa ruokaa ja kolmannella toive lyhyemmästä työpäivästä. 


Askel 10

Ole ruokaomavarainen. Aloita elämään tavoitteesi mukaista elämää heti kun se on mahdollista. 


Itse en tavoittele täydellistä ruokaomavaraisuutta, eikä se omakotitaloalueella taajamassa olisi edes mahdollista. Minusta olisi kuitenkin hienoa tarpeen vaatiessa hakea kaupasta ainoastaan viljatuotteita, öljyä, kahvia, suolaa ja sokeria. Tuo tarve voisi olla vaikka työttömyysjakso tai muu äkillinen muutos toimeentulossa. Omavaraisuushaave liittyy siis minulla turvallisuuden tunteen lisäämiseen. Viljelemällä vegaanisesti ja vähentämällä kaukaa tuotua ruokaani, koen myös tekeväni jotain ympäristön ja eläinten puolesta. Miksi sinä olet kiinnostunut kotitarveviljelystä?


Terveisin, Stella



Comments


bottom of page