Kehäkukkaöljyä saunan jälkilämmössä

Päivitetty: 4. syys 2020

Monikäyttöinen kehäkukkaöljy tekeytyy helposti saunan jälkilämmössä.Kehäkukkaöljyn valmistus on helppoa ja netistä löytyy sata ja yksi reseptiä. On kylmäuuttoa ja lämminuuttoa, tuoreista tai kuivatuista kukista milloin mihinkin öljyyn. Aikaa säästääkseni päätin kokeilla öljyn valmistamista saunan lempeissä löylyissä.


Jotta öljyni säilyisi mahdollisimman pitkään, käytin hyvin kuivuneita kehäkukan terälehtiä. Jälkikäteen opin että kokonaiset kukat olisivat olleet parempi vaihtoehto, koska ne sisältävät suuremman määrän hyödyllisiä aineita. Tuoreista kukista tehtynä kehäkukkaöljy pilaantuu helpommin. Täytin pienehkön purkin terälehdillä ja kaadoin päälle suosikkipähkinäöljyäni. Myös hamppuöljy, manteliöljy tai laadukas oliiviöljy käy.Saunan lämpö vastaa öljyn valmistamista vesihauteessa, mutta on huolettomampaa. Vähän liiankin huoletonta, koska unohdin oman öljyni lauteille ja se pääsi saunakaveriksi parikin kertaa. Öljy valmistuu myös ilman saunan lämpöä kaapissa parissa kolmessa viikossa. 


Saunottamisen jälkeen öljy siivilöidään puhtaaseen purkkiin ja käytetään vuoden sisällä. Kuten yrttien kuivauksen kanssa, välttäisin tässäkin öljyn valmistamista ja säilyttämistä suorassa auringonvalossa, jotta kehäkukan hyödylliset ainesosat eivät tuhoudu. Valmis öljy käy itse tehdyn kosmetiikan ainesosaksi, mutta käytän omani sellaisenaan hoitoöljynä ärtyneelle iholle, haavaumille ja palovammoille. Se on pihkavoiteen veroinen monikäyttöinen supertuote. Pois siivilöidyt kehäkukan terälehdet sopivat naamioksi tai kahvinporojen kanssa kuorinnaksi.


Terveisin, Stella

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki