Kasvata oma kombuchan alku kaupan juomasta

Päivitetty: 21. helmi 2020

Muutakin voi kasvattaa kuin kasveja, nimittäin hyvää tekeviä bakteereita ja sieniä. Eräänlaista omavaraisuutta sekin. Voin kehua olevani pitkän linjan vatsavaivainen ja jos johonkin asiaan uskon, niin suoliston ja mielen suhteeseen, hyvässä ja pahassa. Pyrin syömään hyviä bakteereita päivittäin jossain muodossa.

Kuvassa vähän jo vanhempia kombucha sieniä töissä.


Olen kokeillut kasvisten hapattamista, kefiiriä, vesikefiiriä ja kombuchaa. Näistä hapankaali ja kombucha ovat suosikkejani. Kaupan kombuchapullot ovat jatkuvassa käytössä aika arvokkaita, samoin ekokauppojen aloituspakkaukset. Kun lähikauppani juomahyllyyn ilmestyi suosikkivalmistajani Kellaripanimon juoma, päätin kokeilla kombuchasienen eli scobyn kasvattamista itse.


Oli fiksua ostaa kaksi pulloa, niin edes toinen säästyi juomatta. Kippasin pullon sisällön puhtaaseen lasipurkkiin ja peitin purkin suun talouspaperilla tiiviisti. Älä huoli, puolikaskin pullo riittää jos ostit vain yhden ja vähän maistoit. Valitsin kaupasta pullon maustamatonta kombuchaa, jossa näkyi pieni hentoinen ameebaa muistuttava sienen alku.

Ohut sienikerros kehittymässä juoman pintaan.


Lukemani ohjeen mukaan sienen pitäisi lähteä kasvamaan ilman kummempia toimenpiteitä. Viikon jälkeen kyllästyin odottamaan ja lisäsin keitokseen muutaman ruokalusikallisen sokeria. Suosittelenkin lisäämään sokeria heti. Noin kolmen viikon päästä nesteen pinnalla oli tarpeeksi suuri sienen alku ja pystyin aloittamaan kombuchatehtailun.


Terveisin, Stella

992 katselukertaa0 kommenttia

Ryhdy kirjekaverikseni!

Haaveiletko vanhasta talosta maalla peltojen keskellä, oravanpyörästä loikkaamisesta ja yksinkertaisemmasta elämästä? 

Jos vastasit yhteenkään kysymykseen KYLLÄ, ryhdy kirjekaverikseni!
Lue lisää täältä, tai liity heti alla olevan kaavakkeen kautta.

  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram

©2019 Operaatio Omavarainen vegaani