top of page

Helppo kombucha ohje

Päivitetty: 5. maalisk. 2023

Kerroin aikaisemmin miten kombuchasienen voi kasvattaa itse kaupan juomasta. Tässä kirjoituksen kakkososassa on helppo kombucha ohje itse juoman valmistukseen.


Katso video kombuchan valmistuksesta, tai lue blogiteksti.Kombuchan valmistus lähtee liikkeelle hankkimalla vinkeän näköinen sieni eli scoby ekokaupasta, kaverilta, itse kasvattamalla tämän ohjeen mukaan tai vaikka asiaan vihkiytyneiden FB-palstalta. Parasta olisi saada sienen mukana myös pieni purkillinen valmista juomaa juureksi.


Kombuchan voi valmistaa vihreästä tai mustasta teestä, maustamattomasta tai maustetusta. Sokeriksi käy tavallinen valkoinen sokeri, ruokosokeri tai kookossokeri. Itse pidän tavallisesta mustasta teestä ja valkoisesta sokerista. Teen vahvat makuaineet ja esanssit  jäävät helposti kiinni scobyyn ja tietenkin “juureen” ja näin vaikuttavat myös seuraavien erien makuun. On järkevämpää maustaa juoma vasta myöhemmin ja käyttää maustamatonta teetä.  • Keitä kaksi litraa vettä kattilassa ja lisää sekaan 3-4 teelusikallista teetä ja 140-200g sokeria. Minä en jaksa punnita, joten laitan noin desin sokeria per litra.

  • Anna teen hautua ja sokerin liueta noin vartin ajan.

  • Siivilöi teelehdet pois ja jäähdytä juoma hyvin.

  • Siirrä jäähtynyt sokeritee, sieni ja desin parin verran valmista kombuchaa pestyyn lasipurkkiin. Peitä astia tiukasti talouspaperilla tai harsolla, etteivät hedelmäkärpäset ja muut uteliaat pääse makeaan juomaan käsiksi.

  • Aseta purkki lämpöiseen ja varjoisaan paikkaan 5-10 päiväksi. Maista juomaa välillä! Mitä kauemmin juoma tekeytyy, sen etikkaisemmaksi maku tulee sokerin muuttuessa sienen ravinnoksi.

  • Pullota juoma ja pidä huoneenlämmössä vielä pari päivää, jos haluat kuplia, (muutoin siirrä jääkaappiin heti). Tässä vaiheessa juoman voi myös maustaa. Ideoita maustamiseen löytyy netistä, tai käytä omaa luovuuttasi. Varo hiilihapon liiallista muodostumista!

  • Siirrä juomat jääkaappiin ja nauti mieluiten vasta päivän parin päästä, jos maltat odottaa. Itse maustan juoman yleensä vasta lasissa inkiväärihakkeluksella, pakastimen marjoilla, yrteillä, mehuilla ym.


Kombuchaan on liitetty paljon terveysvaikutuksia. Jokainen erä on omanlaisensa ja näin ollen hyvisbakteerien määräkin vaihtelee. Makuun vaikuttaa suuresti käytetyt sienen koko suhteessa nesteeseen sekä huoneen lämpötila. Maustamisen suhteen vain mielikuvitus on rajana ja omat suosikit löytyvät kokeilemalla. Juomaan kehittyy usein pienen pieni määrä alkoholia.


Tärkeintä on huolehtia hyvästä hygieniasta ja heittää surutta huonoksi mennyt sieni tai selkeästi homeinen juoma pois. Kombucha tekee helposti uusia vauvasieniä nesteen pintaan ja omaa sienikantaa on hyvä uudistaa. Kombuchaa voi tauon tai matkojen ajan säilyttää kaapin perällä pitkiäkin aikoja, kunhan se saa tarvitsemaansa teetä ja sokeria ravinnoksi. Kombuchan käsittelyyn sopii ruostumaton teräs, muovi, puu tai lasi. Sieni ei siedä tulikuumaa tai jääkylmää!


Terveisin, Stella

1 Comment


Kirsi Menaoum
Kirsi Menaoum
Jun 04, 2022

Kiitos!

Mahtavaa, että oot kirjoittanut näin helpon ja järkeenkäyvän tekoreseptin. Kiitos paljon ja hienoo kesää.

Like
bottom of page