top of page

Huussijäte puutarhassa

Kyllä, kasvatan kasviksia ihmisen kakalla!


Puutarhassani ei käytetä eläinperäisiä lannoitteita, kuten lantaa tai kanankakkarakeita. Kasvatan kuitenkin paljon lannoitusta vaativia kasveja kuten kurpitsoita ja tomaatteja. Hyvä kompostimulta sisältää kaiken mitä kasvit tarvitsevat, mutta ainakin minulla on suuria vaikeuksia saada sitä riittävästi. Niinpä yhdistelenkin eri maanparannus ja lannoitustapoja.


Yksi käyttämistäni lannoitteista on oma huussijätteeni, sillä elelin mökissäni ilman sisävessaa miltei neljä vuotta ja huussi on vieläkin käyttökunnossa. Haluan korostaa että syötäviä kasveja ei suositella lannoitettavan huussijätteellä. Yleinen suositus on kuitenkin vain suositus ja ihmisen ulosteilla lannoittaminen on usein yhtä turvallista kuin eläinten lannallakin.Tärkeintä on huussijätteen riittävän pitkä kompostointi ennen käyttöä. Olen itse pelannut varman päälle ja kompostoinut kakkoja kaksi kesäkautta, koska talvella ei kompostoitumista tapahdu. Kuntani ohjeiden mukaan kompostointi tehdään pohjallisessa astiassa sateelta suojassa.


En käytä kompostia maan pinnassa kasvaville raakana syötäville kasveille, kuten vaikka salaateille, vaan tomaateille, kurkuille, paprikoille, chileille ja eri kurpitsoille. Pyrin aina varmuuden vuoksi hautamaan huussikompostin multakerroksen tai katteen alle.


Huussijätteen pelkääminen on turhaa. Kasvissyöjien ulosteen bakteerikoostumus on tutkitusti erilainen kuin sekasyöjillä, mutta kaikkien huussijäte on silti käyttökelpoista. Jos joku perheestä joutuu käyttämään paljon lääkkeitä, pieni lisätutkimus lienee paikallaan. Syötävien kasvien lisäksi huussijätettä voi toki myös käyttää pelkästään koristekasveille.Mielestäni eläinten lannan käyttöön puutarhassa suhtaudutaan vähän liiankin huolettomasti. Lantaa saa monesti keväisin ilmaiseksi lähitiloilta, mutta silloinkin pitäisi ottaa selvää mitä lääkityksiä eläimille on annettu, onko lanta varmasti riittävän kompostoitunutta ja mitä kuiviketta on käytetty. Pahimmillaan kasvimaalleen voi saada itäviä siemeniä sisältävää raakaa lääkejäämillä höystettyä kakkaa.


Vuodet ilman sisävessa tekivät minusta todellisen huussifanin. Ihmiskakan käyttö ei ole vegaanisessa puutarhassa mikään pakko, mutta sen käyttö tuntuu ainakin minusta luonnolliselta osalta ravinteiden kiertokulkua.


Terveisin, Stella

留言


bottom of page