top of page

Helppo vesikefiiri onnistuu kaikilta

Kefiiri on helpoin tapa aloittaa omien maitohappobakteerituotteiden valmistus.


Jos kombuchan teko tuntuu vaikealta ja aikaa vievältä eikä makukaan miellytä, kannattaa kokeilla vesikefiiriä. Vesikefiirin maku muistuttaa vähän tuttua vappusimaa ja juoma valmistuu parissa päivässä. Kombuchan tavoin, vesikefiiri on yhdistelmä suolistolle hyödyllisiä maitohappobakteereita ja hiivoja. Herkkien kannattaa totutella juomaan varovasti.


Vesikefiiri valmistetaan läpinäkyvän raejuustoa muistuttavan kefiirisienen avulla. Pieni rae kulkee helposti kirjekuoressa ja omaa sientä voi kysellä vaikka FB-ryhmistä. Kefiiri kasvaa ja lisääntyy nopeasti, eikä alkuun tarvita välttämättä ruokalusikallista suurempaa määrää. Puolella desillä kefiirisientä voi valmistaa litran juomaa. Huomaathan, että maito- ja vesikefiiri ovat eri sieniä, eikä maitokefiiri toimi vedessä.Vesikefiiri ohje


  • Mittaa suureen kannuun tai purkkiin kaksi litraa vettä, desi kefiirin siemeniä ja desin verran sokeria. Sokerin laatu vaikuttaa makuun ja väriin. Pitkälle käsitelty sokeri toimii vesikefiirissä huonommin, mutta sekin käy. Itse olen kokeillut vesikefiirin valmistusta ruokosokerilla, intiaanisokerilla, luomutaloussokerilla ja kookossokerilla. Eri sokereita voi myös yhdistää.

  • Kannu peitetään tiukasti talouspaperilla. Hedelmäkärpäset, muurahaiset ja muut kodin asukit löytävät sokeriliemen muuten helposti. Kannu asetetaan maun mukaan vuorokaudeksi tai kahdeksi varjoon ja vaikka vähän lämpimämpään paikkaan, esimerkiksi jääkaapin päälle.

  • Monet laittavat tässä vaiheessa mukaan vähän luomusitruunaa pitämään happamuuden sopivana. Kuivatut luomuhedelmät kuten pieni määrä rusinoita, pari viikunaa, taatelia ym. parantavat myös juoman makua.

  • Parin vuorokauden päästä kefiirin siemenet (ja hedelmät) siivilöidään pois juomasta. Uuden erän voi laittaa heti tulemaan.

  • Juoman voi vaihtoehtoisesti maustaa myös vasta tässä vaiheessa. Itse maustan juomani runsaalla määrällä tuoretta inkivääriä. Maustamisessa on vain mielikuvitus rajana ja netistä kannattaakin hakea vinkkejä villeihin yhdistelmiin. Juoma on valmista juotavaksi heti tai päivän parin tekeytymisen ja viilentämisen jälkeen.

  • Kuplivan vesikefiirin saa pullottamalla kefiirin korkillisiin lasi- tai elintarvikemuoviastioihin ja pitämällä juomaa vielä vuorokauden huoneenlämmössä ennen jääkaappiin laittamista.


Kefiiriä voi matkojen tai muun tauon ajan säilyttää levossa jääkaapissa tai kuivakaapissa. On kuitenkin muistettava että se on elävä olento joka tarvitsee ruokaa, eli sokeria tasaisin väliajoin. Juomien valmistuksessa on huolehdittava hyvästä hygieniasta. Kefiirin käsittelyyn sopii vain ruostumaton teräs, muovi, puu tai lasi. Eliö ei myöskään tykkää tulikuumasta tai jääkylmästä. Jos samassa taloudessa tehdään kombuchaa, kannattaa vesikefiiri säilyttää siitä erillään.


Terveisin, Stella

3 kommenttia

3 Comments


Guest
Feb 04

Haluaisin kokeilla VESIKEFIIRIN TEKOA, mutta vesikefiirisientä en vain ole mistään löytänyt aloittaakseni kokeilun. Mistä voisin sitä ostaa/saada? Asun Tampereella.

Like
Guest
May 28
Replying to

Minäkin haluaisin 🙂

Like
bottom of page