top of page

Helppo kuusenkerkkäsiirappi ilman keittämistä

Päivitetty: 25. heinäk. 2020

Helppo kuusenkerkkäsiirappi valmistuu itsekseen auringon lämmössä ja säilyy hyvin.


Kokeilin viime vuonna kuusenkerkkäsiirapin valmistusta ilman keittämistä ja yllätyin miten hyvää siirapista tuli vähällä vaivalla. Säästin siirappia flunssalääkkeeksi, mutta suureksi harmikseni en sairastanut yhtäkään räkätautia koko talvena. Siirappi on säilynyt hyvin jääkaapissa vuoden ja maistui yhä tuoreelta metsältä. Kuvassa rinnakkain uusi ja vanha siirappi.Siirappiin tarvitset vain kuusenkerkkiä (maanomistajan luvalla) ja sokeria. Itse käytän tummempia sokerilaatuja, mutta siirappiin voi kokeilla omaa suosikkiaan. Sokeria pitäisi olla suurinpiirtein yhtä paljon kuin kuusenkerkkiä. 


Kerkät ja sokeri laitetaan puhtaaseen lasipurkkiin kerroksittain. Seos painellaan tiiviiksi ja peitetään kannella. Purkki asetetaan sisällä lämpimälle ikkunalle tai miksei kasvihuoneeseen. Siirappi on valmista kun sokeri on kauttaaltaan sulanut. Tähän kuluu parista päivästä pariin viikkoon riippuen sokerin määrästä ja lämpötilasta.


Kerkät siivilöidään pois valmiista siirapista ja purkki säilytetään jääkaapissa. Valmista siirappia muodostuu purkkiin aika vähän, joten kannattaa tehdä kerralla vähän suurempi määrä.Siirappi sopii flunssalääkkeeksi kuumaan veteen tai teehen sekoitettuna, ja vaikka herkuksi jäätelön päälle. Vitamiinipitoisen kuusenkerkän eteerinen öljy irrottaa limaa, helpottaa yskää ja lievittää tulehdusta.


Terveisin, Stella

Hozzászólások


bottom of page