top of page

Hapatetut vihreät pavut

Vihreät pavut ovat hurjan monikäyttöisiä ja taipuvat moneen reseptiin, myös hapatukseen.


Jos vihreät pavut tulevat loppukesästä korvista ulos ja pakastin on jo täynnä, kannattaa kokeilla papujen hapattamista. Hommaan tarvitset lasipurkkeja, vihreitä papuja, piparjuurta, sipulia, valkosipulia, mustaviinimarjan lehtiä ja hienoa merisuolaa.Hapatetut pavut ohje

  • Kiehauta vihreät pavut, mutta jätä vähän suutuntumaa. Täytä hyvin pestyt lasipurkit pavuilla. Kätevintä on käyttää litran tai puolen litran purkkeja, jolloin nestemäärän laskeminen on helpompaa.

  • Lisää purkkeihin niiden koosta riippuen ½ - 1 viipaloitu sipuli, pari kolme valkosipulin kynttä siivutettuna, parin peukalon verran piparjuurta siivutettuna ja viitisen mustaviinimarjan lehteä.

  • Kiehauta purkkien tilavuuden verran vettä ja lisää suolaa 1,5% eli 15g suolaa per litra. Teelusikallinen suolaa painaa noin 5g. Käytä keittiövaakaa tai teelusikkamittaa. Anna nesteen jäähtyä.

  • Kaada jäähtynyt neste purkkeihin ja lisää päälle jonkunlainen paino pitämään pavut ja mausteet pinnan alla. Paino voi olla pesty pienempi kansi ja kiehautettu kivi, hapatukseen tarkoitettu lasipaino, vedellä täytetty muovipussi tai kuten minulla fetapurkeista leikattu muoviverkon kappale. Kierrä kannet löysähkösti paikalleen.

  • Anna papupurkkien levätä huoneenlämmössä 4-7 päivää. Hapattumisen käynnistymisen huomaa pienistä kuplista ja tuoksusta. Tarkkaile kansia, päästä liika ilma ulos, ja pidä huoli että kasvikset pysyvät nesteen pinnan alla. Kelluvia palasia voi joutua poistamaan pinnalta ja nestettä lisäämään.

  • Noin viiden päivän jälkeen sulje kannet tiukemmin ja siirä jääkaappiin tai kellariin. Maistele heti, tai odota maun kehittymistä vielä viikon pari.

  • Hapattet säilyvät hyvänä viileässä muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen.

Katso lisää vinkkejä hapattamiseen youtube-videoltani!

Hapankaalia koko talveksi!


Terveisin, StellaComments


bottom of page