top of page

Hapatetut inkivääriporkkanat

Hapatetut porkkanat ovat ihania ja onnistuvat varmasti, varsinkin heti sadonkorjuun jälkeen kun kasvisten sokeripitoisuus on suurimmillaan.


Koska vanha maakellarini on vähän liian kostea, paljaat kasvikset homehtuvat helposti. Purkeissa ne säilyvät kuitekin kevääseen asti hyvänä ja hapattamisesta on tullut ykköstapani säilöä satoa.


Näiden inkivääriporkkanoiden ohje on nolon helppo, ja samalla periaatteella valmistat muitakin kasvishapatteita.


Hapatetut porkkanat ohje


  • Tarvitset lasipurkkeja, mahdollisimman tuoreita porkkanoita, inkivääriä ja hienoa merisuolaa. Myös valkosipuli antaa hommaan lisäpotkua, muttei ole pakollista.

  • Pese ja kuori haluttu määrä porkkanoita ja täytä niillä hyvin pestyt lasipurkit. Itse tykkään tehdä suurehkoja tikkuja, jotka on helppo saada pysymään nesteen alla. Kätevintä on käyttää litran tai puolen litran purkkeja, jolloin nestemäärän laskeminen on helpompaa.

  • Lisää jokaiseen purkkiin noin peukolan kokoinen pala tuoretta inkivääriä ohuina lastuina ja halutessasi kynsi pari valkosipulia. Yritä saada mausteet tipahtamaan purkin pohjalle.

  • Kiehauta purkkien tilavuuden verran vettä ja lisää suolaa 1,5% eli 15g suolaa per litra. Teelusikallinen suolaa painaa noin 5g. Käytä keittiövaakaa tai teelusikkamittaa. Anna nesteen jäähtyä.

  • Kaada jäähtynyt neste purkkeihin ja lisää päälle jonkunlainen paino pitämään porkkanat ja mausteet pinnan alla. Paino voi olla pesty pienempi kansi ja kiehautettu kivi, hapatukseen tarkoitettu lasipaino, vedellä täytetty muovipussi tai kuten minulla fetapurkeista leikattu muoviverkon kappale. Kierrä kannet löysähkösti paikalleen.

  • Anna porkkanoiden levätä huoneenlämmössä 4-7 päivää. Hapattumisen käynnistymisen huomaa pienistä kuplista ja tuoksusta. Tarkkaile kansia, päästä liika ilma ulos, ja pidä huoli että mausteet ja porkkanat pysyvät nesteen pinnan alla. Kelluvia inkiväärin palasia voi joutua poistamaan pinnalta ja nestettä lisäämään.

  • Noin viiden päivän jälkeen sulje kannet tiukemmin ja siirä jääkaappiin tai kellariin. Maistele heti, tai odota maun kehittymistä vielä viikon pari.

  • Hapattet säilyvät hyvänä viileässä muutamasta kuukaudesta jopa vuoteen.

Katso YouTube-videoltani lisää vinkkejä hapattamiseen!


Terveisin, Stella1 Comment


Guest
Jun 26, 2023

Olipa kiva löytää blogisi. Olen kiinnostunut hapattamisesta, Tähän asti olen saanut onnistumaan vain perushapankaalin. Inkivääriporkkana kuulostaa niin hyvältä, että sitä pitää kokeilla. tv. Urban Farming (urbanfarming.fi)

Like
bottom of page