top of page

Ihan tavallinen vaalea hapanjuurileipäresepti

Päivitetty: 5. huhtik.

En väitä, että tämä olisi netin paras hapanjuurileipäresepti, mutta ihan kelpo kannikan näillä helpoilla ohjeilla saa aikaiseksi.Kun viime kesänä luovuin vuosia noudattamastani gluteenittomasta ruokavaliosta sain uuden kipinän leivontaa kohtaan. Samalla jouduin opettelemaan kaiken (sitä ei ollut paljon) alusta. Puolen vuoden jälkeen tajusin, että ehkäpä nyt olisi myös hapanjuurileivonnan aika. 


Ensin monta sivua pitkät ohjeet lannistivat, mutta yhden artikkelin mukaan oikomallakin saa aikaan ihan hyvää leipää, joten uskalsin yhdistellä eri resepteistä itselleni sopivan tavan tehdä. Tämän reseptin halua jakaa nyt teille. 


Hapanjuurileivonta on sopiva harrastus tällaiselle kotihiirelle. Minusta tuntuu että talossa on uusi ruokittava lemmikki; hapanjuuri Martti. Hapanjuuren hoidon lisäksi myös leivän leipominen on monta päivää kestävä projekti, joka sitoo kotiin. 


Vaalea hapanjuurileipä padassa

Hapanjuurileipä ohje


1. päivä. 

Leivän leivonta aloitetaan herättämällä jääkaapissa ollut hapanjuuri. Jos omasi on jo huoneenlämmössä täydessä tehossa niin skippaa tämä. Lisäilen ensimmäisenä päivänä vanhaan juureen muutaman ruokalusikallisen ruis- tai vehnäjauhoja ja lorauksen kädenlämpöistä vettä. 

 

2. päivä. 

Valmista taikina alla olevan ohjeen mukaan. Aloitan homman yleensä iltapäivällä tai alkuillasta. Kyllä, tarvitset tähän keittiövaakaa. 


150 g ruokittua hapanjuurta

350 g kädenlämpöistä vettä

450 g puolikarkeita vehnäjauhoa

50 g ruisjauhoa

10 g suolaa 


Yhdistä hapanjuuri ja kädenlämpöinen vesi. Lisää jauhot ja suola, sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Jätän taikinan tässä vaiheessa mieluiten vähän liian löysäksi, koska jauhoja on aina mahdollista lisätä.


Kun taikina on levännyt noin tunnin aloitetaan hapanjuurileivonnassa kuuluisaksi tulleet taittelut. Voit laittaa youtube-hakuun termin “strech and fold” tai yksinkertaisesti venyttää taikinan reunoja piiiiiitkäksi ylös ja sen jälkeen kohti keskustaa. Homma toistetaan neljältä sivulta. Taittelut tehdään neljä kertaa noin puolen tunnin välein.


Itse en ole varmaan kertaakaan pysynyt laskuissa ja aika taitteluiden välillä on vaihdellut puolesta tunnista tuntiin, leipä on silti aina onnistunut. Taikina kannattaa pitää kelmulla tai kostealla liinalla peitettynä, jotta se ei kuivu liikaa. 


Taitteluiden jälkeen yleensä muotoilen leivän (sen voi tehdä myös seuraavana päivänä). Leivän muotoilu on oma taiteenlajinsa, enkä ole siinä erityisen taitava. Yritän vain taittaa leivän reunoja kohti keskustaa, tai rullailla taikinaa niin että toinen puoli leivästä on kauniin sileä. 


Leivän annetaan lepäillä yön yli jääkaapissa muovilla peitettynä. 3. päivä. 

Paista leipä!

Paras tapa aloittaa aamu on tuoreen leivän tuoksu, mutta jos tätä haluaa aamupalapöytään, jonkun on herättävä aikaisin. 


Ota leipätaikina huoneenlämpöön ja muotoile leipä jos et sitä tehnyt jo edellisenä iltana. Kuumenna kannellinen rautapata uunissa. Padan koosta ja uunin tehoista riippuen tässä voi mennä pitkäänkin. Annan itse padan lämmetä 250 asteisessa uunissa 30-45 minuuttia. Leivän voi toki paistaa ilman pataa, mutta ainakin omassa tavallisessa vanhassa sähköuunissa pata auttaa rapean pinnan saamisessa


Leikkaa leipään muutama viilto juuri ennen uunia. 


Laske uunin lämpötila 225 asteeseen. Ota tulikuuma pata ulos uunista ja nosta leivinpapaperin päällä oleva leipä pataan. Paista leipää kannella peitettynä 25 minuuttia ja sen jälkeen ilman kantta vielä toiset 25-30 minuuttia. Paistoajat ovat toki arvioita. 


Viimeinen vaihe on vaikein koko prosessissa. Anna leivän jäähtyä läpikotaisin ennen leikkaamista! Säilytä valmista leipää paperipussissa tai leikkuupinta alaspäin kohti leikkuulautaa ilman suojaa. 


Oikotie: Kyllä, olen paistanut leivän myös samana päivänä, jos olen tehnyt taikinan aikaisin aamulla. Lopputulos näkyy kuplien koossa ja leivän rakenteessa. 


Toinen oikotie: Hapanjuurileipä säilyy hyvänä pari päivää, mutta ei kauemmin. Taikinaa voi kuitenkin tehdä kerralla enemmän jääkaappiin ja paistaa yhden leivän viikonlopuksi ja toisen alkuviikkoa varten. 


Terveisin, Stella

2 kommenttia

2 comentários


Taidan tulostaa tämän ohjeen Isäinpäivälahjan kylkeen. Mieheni saa nimittäin leipävuokia lahjaksi. Hän ei lue blogiasi, niin uskallan tunnustaa sen jo etukäteen. t. urbanfarming.fi

Curtir
Respondendo a

Reseptistä poistettu kahteen kertaan ollut juuri 150g

Curtir
bottom of page