top of page

Mitä on vegaaninen puutarhanhoito?

Päivitetty: 3. tammik. 2021

Mitä on vegaaninen puutarhanhoito, miten se eroaa muusta puutarhanhoidosta ja miksi siitä pitäisi puhua?


Aikaisemmin pidin itsestäänselvänä että kasvimaani tarvitsee kanankakkaa ja kurpitsani hevosenlantaa, koska kaikki puutarhaoppaat näin sanoivat. Kanankakkarakeet oli helppo napata mukaan kaupasta ja lähitallit antoivat lantaa usein ilmaiseksi. 


Kun poistin kaikki eläintuotteet ruokavaliostani, jäivät myös villa ja nahkavaatteet ostamatta. Aloin miettimään miksi vielä tukisin kanateollisuutta ostamalla kanankakkaa? Jotkut lannoitteet sisältävät myös luu- ja verijauhoa. Yritin jatkaa puutarhanhoitoa tutuilta saadun lemmikkieläinten lannan avulla, mutta törmäsin toistuvasti ongelmiin. Lemmikkilampaita, hevosia ja possuja hoidetaan hyvin, mikä yleensä tarkoittaa pitkää ikää ja erilaisia lääkkeitä. Sain vasta jälkikäteen tietää, että olin kipannut kasvimaalleni kuormallisen hyvin viriilin sian lantaa. Possun intoa oli jouduttu hillitsemään lääkityksellä, enkä oikein haluaisi näitä lääkejäämiä miesystäväni lautaselle. 


Antaa olla, ajattelin. Naputtelin googleen hakutermiksi “vegan gardening” ja löysin todisteita siitä, että kasvimaan pito ja muu puutarhanhoito onnistuu kokonaan ilman eläinperäisiä lannoitteita käyttämällä esimerkiksi erilaisia viherkatteita, kompostia ja miksei oman ulkohuussin tuotteita.


Veganismi on elämää ilman eläinten hyötykäyttöä ja riistoa ruuan, palveluiden tai vaatteiden muodossa. Vegaaninen puutarhanhoito on puutarhanhoitoa ilman eläinperäisiä lannoitteita. Vegaaninen puutarhanhoito on myös puutarhanhoitoa ilman torjuntakeinoja, jotka vahingoittavat hyönteisiä, lintuja tai muita pihan pieneläimiä. 

Vegaanin puutarhan ei kuitenkaan tarvitse olla ilman elämää. Itse teen kaikkeni houkutellakseni avukseni vapaasti lentäviä pikkulintuja, siilejä etanajahtiin ja matoja maan muokkaukseen. Myrkkyjen sijaan käytän kasvimaallani tiheitä suojaverkkoja (ns. kaaliverkkoja), hämääviä voimakastuoksuisia kukkia ja kauemmas istutettuja uhrikasveja. Minulle puutarhanhoidossa on tärkeää ennen kaikkea uuden elämän, ei kuoleman tuottaminen.Terveisin, Stella

Comments


bottom of page