Edullinen ja lämmittävä borssikeitto on parhainta talviruokaa.
Borssikeitto kuuluu niihin opiskelijaruokalan kammoruokiin, joista aloin pitämään vasta kun opettelin tekemään sitä itse. Paras borssikeitto syntyy mielestäni hapankaalista, mutta voit käyttää myös tavallista valkokaalia. Muista tällöin tarkistaa suola ja lisätä vähän omenaviinietikkaa.
Koska vegaanisissa vaihtoehdoissa ei ole mitään smetanan tapaista, tein keiton kaveriksi piparjuurisen kermaviilin ja se toimii todella hyvin.
Vegaaninen borssikeitto
4-6:lle
4-5 dl hapankaalia
tai saman verran valkokaalia ja 2 rkl omenaviinietikkaa
kaksi porkkanaa
yksi palsternakka
neljä pientä punajuurta
3-4 valkosipulinkynttä
yksi sipuli
purkki/tetra kikherneitä
pieni purkki tomaattipyrettä
kaksi kasvisliemikuutiota
3 laakerinlehteä
6-8 maustepippuria
1,5 l vettä
Piparjuurikermaviili
vegaanista kermaviiliä
noin ruokalisikallinen jauhettua piparjuurta
puolikas teelusikallinen suolaa
Pilko kaikki kasvikset ja kuullota niitä öljytilkassa kattilassa. Lisää tomaattipyree ja kuullota vielä toinen hetki. Kaada mukaan vesi ja kaikki mausteet. Anna keiton porista kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä. Lisää hapankaali ja pavut mukaan vasta kypsennyksen loppuvaiheessa.
Valmista kermaviili. Raasta tai aja koneella sileäksi (vesitilkka voi auttaa) noin ruokalusikallinen piparjuurta. Sekoita piparjuuri kermaviiliin ja mausta suolalla.
Tarjoile keitto kermaviilinokareen kanssa.
Katso videolta keiton valmistuksesta ja piparjuuren säilömisestä!
댓글