top of page

Tomaattien kypsytys sisällä ja avomaantomaattien sadonkorjuu

Päivitetty: 5. maalisk. 2023

Tomaattien kypsytys sisällä on helppoa, eikä vaadi mitään erikoista


Tomaattien jälkikypsyttäminen sisällä on helpompaa kuin lukuisat ohjeet antavat ymmärtää. Olen heti ensimmäisestä kitukasvuisesta tomaatinrääpäleestäni lähtien kypsytellyt hedelmiä sisällä, koska suurin osa sadosta jää aina vihreäksi ennen pakkasia. Avomaantomaatit ovat kasvihuonekavereitaan herkempiä kylmille öille.


En osannut arvata, että helteet tuottaisivat avomaalla ennätyssadon tomaatteja. Jätin tukemisen muutaman ohuen kepin varaan ja elokuun lopussa ei auttanut muu kuin kerätä maassa retkottavat tomaatit talteen ennen etanoita ja lintuja.


Jos minulla olisi tilaa, levittäisin tomaatit sisällä suurelle pöydälle ilmavasti sanomalehden päälle. Usein käytän kuitenkin erilaisia tarjottimia, nyt jouduin tilan puutteen takia latomaan tomaatit laatikkoon ja viemaan saunalle.Kypsyminen tapahtuu mielestäni yhtä hyvin valoisassa kuin pimeässä. Minusta on mukavampi pitää tomaatit paikassa, jossa muistan käydä päivittäin poistamassa huonot ja ottamaan kypsiä tomaatteja käyttöön.


Rankojen jättäminen paikalleen voi saada tomaatit säilymään pidempään, kypsymistä voi sen sijaan nopeuttaa pitämällä tomaatteja samassa astiassa omenoiden tai banaanien kanssa.


Sisällä kypsytetyn tomaatin maku ei ikinä ole yhtä hyvä kuin ulkona väriä saaneen, mutta vetää vertoja talvisille kaupan tomaateille. Ilokseni olen huomannut etteivät tomaatit ole kovin tarkkoja lämpötilojen suhteen, vaan kypsyttäminen on onnistunut myös kylmässä vanhassa talossa. Tomaatit jopa hyötyvät kosteammasta huoneilmasta.Terveisin, Stella

Comments


bottom of page