top of page

Tuoreita tomaatteja tammikuussa - talvitomaatin kasvatus

On täysin mahdollista saada omia tuoreita tomaatteja keskellä talvea. Oletko kuullut talvitomaateista?Niin kauan kuin olen tomaatteja kasvattanut, olen joutunut ottamaan syksyllä raakileita sisälle kypsymään. Parhaiten se on onnistunut pitämällä tomaatteja paperipussissa kuivakaapissa. Usein käy niin, että osa tomaateista mätänee, osa ei kypsy, eikä iloa riitä kovin pitkälle syksyyn. 


Jo pari vuotta sitten törmäsin sanaan talvitomaatti. Kiinnostuin asiasta enemmän ja nyt kasvihuoneessani kasvaa useita hienosti nimettyjä taimia 'Pomodorino del Piennolo del Vesuvio' talvitomaatista. Talvitomaatin kasvatus on yhtä helppoa tai vaikeaa kuin muidenkin tomaattien. 


Talvitomaatit ovat tomaatteja jotka kestävät sisällä säilytystä tavallisia tomaatteja paremmin. Lajikkeita on monia, omani löysin maatiaisen ylläpitoviljelyyn tarkoitetusta siemenvalikoimasta. Hassua, että talvitomaatti on ensimmäisenä kaikista tomaateistani tehnyt pieniä raakileita. Katsotaan missä tahdissa hedelmät kypsyvät ja kehittyvät. Syksyllä tomaatit jätetään kiinni varsiin ja nostetaan kokonaisina terttuina sisälle. Niitä säilytetään huoneenlämmössä, roikkumassa vaikka ikkunassa tai katossa. Huonot otetaan heti pois ja jos kaikki menee hyvin, kypsymistä tapahtuu läpi talven ja tertuista voi noukkia tuoreita tomaatteja lumituiskua ihaillen.


Terveisin, Stella

1 Comment


Saikku OK
Saikku OK
Jun 25, 2020

Onpa kiinnostavaa! En ole ennen törmännyt tavitomskuihin.. Lähtee ensikasvatuskaudella niin kasvatukseen! Kiitti vinkistä! =

Like
bottom of page