top of page

Nyt on oikea aika perustaa pieni sieniviljelmä

Luovuin viime talvena pihani suuresta koivuvanhuksesta, jotta valoa, tilaa ja vettä riittäisi koko puutarhaan. Osa puista päätyi pieneen sieniviljelmääni. Kiinnostaako sinua sienten viljely?


Opin, että sienten kasvattamiseen sopivat parhaiten melko hiljattain kaadetut pöllit. Sieniviljemän perustaminen onnistuu juuri nyt huhti- toukokuussa, aikaisemmin talvella kaadetuista vielä kosteista puista. Lukemani artikkelin mukaan puiden ihanneläpimitta olisi kai 20cm, mutta omani ovat vähän ohuempia, varmaan 10-15cm. Mitä suurempi puu, sitä kauemmin sienillä menee kotiutumiseen. Valitsin kokeiluuni koivulle sopivia lajeja, koivunkantosientä ja siitaketta. Koivunkantosientä en enää uskalla poimia metsästä samannäköisen myrkkynääpikän takia. Sieni on kuitenkin herkullinen!Tilasin pikkuiset sienitapit Helsienen verkkokaupasta. Muitakin myyjiä varmasti löytyy jos sienten kasvatus kiinnostaa.


Sieniä kasvatetaan siis kuvan mukaisissa puupölkyissä, joihin porataan sienirihmaston valloittamia puutappeja. Reikä peitetään mehiläisvahalla tai vaikka ihan jesarilla. Yritin itse käyttää sulatettua steariinia, mutta se oli vaikeaa. Puut laitetaan varjoisaan paikkaan. Ne olisi hyvä eristää maasta vaikka kivillä tai sienettömällä puulla, jotta väärät sienilajit eivät valloita tukkia. Satoa pitäisi tulla vuodessa tai parissa. Seuraavaksi kiinnostaisi omavaraisempi sieniviljely, jossa tarvikkeita ei tarvitsisi ostaa.Oma sieniviljelmäni on nyt vuoden vanha ja selkeästi puissa kasvaa jotain, eri asia onko se oikeaa sientä. Olen ymmärtänyt että sieniviljelmistä satoa saa aikaisemmin kesällä kuin syksyisistä luonnonsienistä. Jouduin liottamaan runkoja ennen ymppäämistä, koska viime kevät oli todella lämmin ja vähän liian ohuet puut kuivuivat pinnasta nopeasti. Osan sienitapeista porasin suureen tuoreeseen koivun kantoon. Sienirihmastolla kestää varmasti kauan levittäytyä valtavaan puuhun. Jännittävää!


Terveisin, Stella

Komentarze


bottom of page