top of page

Paras lääke ilmastoahdistukseen!

Paras ja ainoa lääke ilmastoahdistukseen on toiminta. Mistä olisikaan parempi paikka aloittaa kuin oma arki.Moni teistä on varmasti tehnyt Sitran elämäntapatestin. Keskimääräinen testin tehneen hiilijalanjälki on 7100 kg CO₂e, mutta vuoteen 2030 mennessä sen tulisi olla vain 2500 kg CO₂e ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.


Kesän ääri-ilmiöt säässä saivat minut tarkastelemaan hiilijalanjälkeäni uudemman kerran. Hyvä, koska sain lukemakseni huikeat 6900 kg CO₂e, joka oli enemmän kuin aikaisemmin. Huomasin esimerkiksi sähköyhtiön muuttaneen sopimustani huomaamattani, eikä ekosähköä ollut enää edes saatavilla pieniin talouksiin.


Tiedän, etteivät tämäntyyppiset testit pysty ottamaan huomioon asioita kuten kantovettä ja puulämmitystä, mutta Sitran selvitys 1,5 asteen elämäntavoista antaa silti paljon keinoja oman arjen muuttamiseksi sellaiseksi, jonka maapallomme kestää. Keskeisiä ovat muutokset ruokatottumuksissa, asumisessa ja liikkumisessa. Kyllä, vegaaninen, tai todella runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio ei tulevaisuudessa ole enää mikään valinta, vaan ainoa selviytymiskeino.


Testailin minkälaisilla muutoksilla pääsisin itse edes lähelle tavoitetasoa 2500 kg CO₂e. Omalla kohdallani se tarkoittaisi sähkön vaihtamista ekosähköön, lyhyempiä suihkuja, ilmalämpöpumpun hommaamista, usean koiran pitämisestä tulevien kulujen pienentämistä, työmatkajunailun vähentämistä muutamien etäpäivien avulla ja miltei nollalinjaa lento- ja laivamatkustamisessa.Minun tulisi unohtaa haave omasta autosta, kimppakyydit ja satunnaiset autoilut kuitenkin mahtuvat hiilijalanjälkeeni. Minun ei myöskään tarvitsisi muuttaa pienempiin ja uudempiin neliöihin kuin nykyinen 45 neliön mökkini. Vegaaniruokavalio ja käytetyn tavaran hyödyntäminen ovat jatkossakin tärkeitä.


Minulle nämä tarvittavat muutokset ovat pieniä tai sellaista mitä teen muutenkin, mutta suurissa neliöissä asuvat paljon autoilevat matkustelevat kesämökin omistavat sekasyöjät on suuremman pulman edessä. Suosittelen kokeilemaan laskuria myös löytääksesi keinoja hiilijalanjäljen pienentämiseen. Pienten tekojen aika on ohi.


Terveisin, Stella

Commenti


bottom of page