top of page

Mitä omavaraisuuden eteen voi tehdä talvella?

Päivitetty: 2. maalisk.

Omavaraisuusunelmia ei tarvitse laittaa tauolle talvikuukausien ajaksi.


Pidän talvesta, mutta se saisi mielestäni olla ainakin pari kuukautta lyhyempi. Jotta jaksan kylmien kuukausien yli kevääseen, täytän pimeät illat sopivalla puuhastelulla. Näin on Suomessa tehty jo ammoisista ajoista lähtien. Talvi on hyvää aikaa tehdä niitä asioita, joihin ei kesällä tunnu riittävän aikaa tai kärsivällisyyttä. Lukeminen, kurssit ja kaiken uuden opiskelu on helppo tapa laskeutua rauhallisempaan vuodenaikaan.


Kurkkaa kirjavinkkini omavaraisuuteen liittyen täältä.


Myös neulominen ja virkkaaminen sohvan nurkassa tuntuu hyvältä tavalta viettää iltoja, mutta talven edetessä kaivan esille myös ompelukoneen ja lopulta taidetarvikkeet. Silloin kun oma luovuus on hukassa, nautin yksinkertaisesta vaatteiden korjaamisesta ja villasukkien parsimisesta. Jäisessä mökissäni jokainen sukkapari on tarpeen. 


Kiva luova projekti voisi olla myös puutarhapäiväkirjan aloittaminen. Katso lisää täältä.


Mökissäni riittää myös remontoitavaa ja vaikka teen suurimmat projektit kesällä, jotain pientä pystyn yleensä puuhaamaan myös talvella. Joululomalle on aina varattuna "kiva" projekti. Tänä talvena se on ollut suuresti inhoamani listasirkus. Vanhassa talossa yksikään kulma ei ole suora ja kattolistojen teko on tuntunut pitkään miltei ylivoimaiselta haasteelta.


Tärkein työ talvella on kuitenkin ruokavarastojen tyhjennys uutta kasvukautta varten. Kevättalvella on pidettävä huoli siitä, että marjojen, sienien ja kellarin purnukoiden tuhoaminen on tapahtunut aikataulussa. Talvella tuntuu myös olevan enemmän aikaa uusien reseptien kokeiluun ja ideointiin. Opettelin viimein tekemään hapanjuurileipää!Itujen ja versojen kasvattamisen voi aloittaa missä vaiheessa vuotta tahansa, mutta erityisesti joulun herkkujen jälkeen elimistö alkaa kaipaamaan tuoretta vihreää lautaselle. Aloitan myös taimikasvatuksen heti tammikuussa ja joka kuukausi etenevät kylvöt sekä kasvimaan suunnittelu auttavat kevään odotuksessa enemmän kuin mikään muu. 


Viimeisenä on talvitouhuna mainitaan vielä lepo. On ihan ookoo olla myös tekemättä yhtään mitään ja kerätä voimia kiireistä kevättä varten.


Terveisin, Stella


1 kommentti

1 Comment


Guest
Feb 25

Talven omavaraisuutta haluaisin lisätä oppimalla säilöä monipuolisemmin. Nyt minulla on lainassa naapurin painekeitin, jotta voin kokeilla, mitä tykkään. Haluaisin säilöä tomaatteja, papuja ja kurkkua. Pavut, varsinkin pensaspavut, ovat poikamme suosikkeja, mutta pakkaseen ei loputtomasti mahdu, joten umpioiminen on nyt harjoittelulistalla niiden osalta. Samoin tomaatteja ajattelin säilöä jotenkin. tv. Finland Urban Farming

Like
bottom of page