top of page

Myös vegaanin puutarha tarvitsee eläimiä

Vegaaninen puutarhuri ei salli eläinten hyväksikäyttöä, mutta se ei tarkoita etteikö pihalla saisi olla ollenkaan elämää, päinvastoin.


Olen tehnyt kovasti töitä, jotta puutarhassani viihtyisivät muutkin kuin ihmiset. Työ on tuottanut parissa vuodessa tulosta ja puskissa viipottaa monenlaista menijää. Vegaaninen puutarhuri ruokkii itsensä lisäksi luonnon monimuotoisuutta. Uskon, että kaikkia lajeja tarvitaan tasapainon säilymiseksi ja kaikilla on tehtävänsä.


Kolmen riistaviettisen koiran käytössä on 1200 neliön pihasta vähän yli puolet. Tonttia ympäröi kauttaaltaan villit suojaisat pensasalueet, jossa siilit voivat liikkua ja talvehtia rauhassa niille tehdyissä risukasoissa.


Ötökkähotellini on vielä vähän kesken, mutta ötököille on kyllä tarjolla muitakin piilopaikkoja.


Pensaiden kätköissä viihtyvät myös rusakot ja tänä kesänä sinne ilmestyi poikasia. Yksi poikasista testasi onneaan aidan sisäpuolella, ehdin väliin ja pappakoira oli tottelevaisella tuulella. Rusakoita on niin paljon, että alueella liikkuu hyvinvoivia citykettuja, joiden pesän epäilen olevan aivan lähellä metsän reunassa.


Rottien takia olen joutunut vähentämään lintujen ruokintaa, mutta rakensin lohdutukseksi pihapiiriin useita pönttöjä. Pöntöissä on käynyt kova kuhina ja pihani on varpusten kesken niin kovassa suosiossa, että varpushaukka on säännöllinen vieras. Olen pyytänyt haukkaa pitämään myös myyräkantaa kurissa.


Vinkki, älä sijoita linnunpönttöä makuuhuoneen ikkunan päälle, jos et halua herätä joka kesäaamu kuudelta piipitykseen.


Ullakon eristeitä vaihtaessa löytyi monia vanhoja pesiä, jotka myöhemmin tunnistettiin kartanokimalaisten asumuksiksi ja nyt ne elävät ihan tyytyväisiänä uusissakin eristeissä. Erilaiset pölyttäjät ovat enemmän kuin tervetulleita, osa pihastani on leikkaamaton villi niitty täynnä vanhoja perennoja ja luonnonkukkia.


Yksi eläin mitä pihalleni erityisesti kaipaan on lapsuudesta rakas lepakko. Saunani ullakko olisi aika tyypillinen lepakoiden koti, mutta jostain syystä niitä ei siellä ole. Olen ajatellut rakentaa muutamia lepakonpesiä houkutellaksenii otuksia paikalle. Työlistalla on myös pieni lampi tai muu vesiaihe sammakoille, linnuille ja hyönteisille, koska sellainen pihaltani vielä puuttuu.


Puutarhani tärkeimmät eläimet ovat kuitenkin hyvin pieniä ja piilossa maan alla. Niistä lisää myöhemmin <3


Terveisin, Stella


Comments


bottom of page