top of page

Marjaomavaraisuus on helpompaa kuin luulet

Päivitetty: 11. maalisk. 2023

Kaikki omavaraisuuskirjat neuvovat traktorin ja eläinlauman hankkimisen sijaan keskittymään ensin johonkin pienempään projektiin, johonkin jonka saavuttaminen ei tunnu mahdottomalta. Itse olen lähtenyt liikkeelle jutuista jotka ovat ilmaisia, koska silloin epäonnistuminen ei ole kovin vaarallisia. 


Katso videoni marjoista tai lue ajatuksiani alta.


Kaikenlainen keräily luonnosta on mahtava tapa täydentää kodin ruokavarastoja. Hyödynnän luonnosta eniten marjoja ja toiseksi eniten sieniä ja keväisin tietenkin villiyrttejä. Pakastin täynnä marjoja voi olla arjen suurimpia ekotekoja, jos kaukaa lentäneet eksoottiset hedelmät jättää talvikuukausina kauppaan. Tein marjojen keräämisestä yhden havainnon, joka saattaisi kannustaa sinuakin tavoittelemaan totaalista marjaomavaraisuutta.Minä en ole aina pitänyt marjojen poimimisesta. Pitkäveteistä kykkimistä, toisin kuin esimerkiksi sienestys. Äitini on himomarjastaja, mutta vasta viime vuosina ovat omat taitoni alkaneet kehittymään. En ole hommassa kovin nopea ja vieläkin osa mustikoista vain ilmestyy pakastimeeni. Olen kuitenkin perinyt hyvin vahvan himon marjojen syömiseen ja tarvitsen päivittäisen marja-annoksen selvitäkseni. 


Laskin karkeasti syöväni vähintään desin marjoja päivässä (yleensä enemmän), se tekee 3.65 kappaletta 10 litran ämpäreitä. Ensin ajattelin, että apua, en ikinä jaksa poimia niin paljon marjoja. Jos minut laittaisi mustikkametsään neljän ämpärin kanssa, tiedän etten selviäisi urakasta. Tekemäni suuri havainto on naurettavan yksinkertainen.


Jostain syystä tajusin vasta nyt, että vuodessa kulutettava määrä marjoja tulee täyteen yllättävän helposti yhdistelemällä eri marjoja ja poimimalla niitä pitkin kautta. Kannattaa myös satsata helposti poimittaviin marjoihin, kuten jättisuuriin karviaisiin. Usein olen jo ennen mustikoiden ilmaantumista kerännyt jonkin verran mansikoita, viinimarjoja ja karviaisia ja vadelmia. Pienissä erissä niiden poimiminen ei ole ollut yhtään kamalaa. Koska halusin jättää tilaa myös puolukoille ja tyrneille, ei niitä vaikeita mustikoitakaan tarvita huimaa määrää. 


Koko talven marjat kuulostaa mahdottomalta urakalta, mutta kolme ja puoli ämpärillistä mitä tahansa marjoja taas saavutettavissa olevalta jutulta. 

Viinimarjapensaita saa yleensä ostettua aika edullisesti, varsinkin loppukesän alennusmyynneistä. Moni jättää omat marjansa hyödyntämättä ja vaikka paikallisissa FB-ryhmissä huhuilemalla voi päästä poimimaan toisten turhat marjat ihan ilmaiseksi. 


Luulen, että joskus marjoja on ollut  pakastimessa jopa liikaa, koska en ollut oikeasti laskenut paljonko yksi ihminen kuluttaa. Kokonaismäärän laskeminen auttaa ehdottomasti eri marjamäärien suunnittelussa ja käytössä. Koko talven marjat kuulostaa mahdottomalta urakalta, mutta kolme ja puoli ämpärillistä mitä tahansa marjoja taas saavutettavissa olevalta jutulta. 


Oletko sinä omavarainen marjojen suhteen ja kestääkö hermosi niiden poimimista?


Terveisin, Stella


Comments


bottom of page