top of page

Kasvimaan tai lavapuutarhan perustaminen pienellä budjetilla

Aloitteleva puutarhuri törmää varmasti samaan ongelmaan kuin minäkin, kaikki maksaa ja vielä yllättävän paljon: siemenet, multa, työkalut ja lannoitteet. Edullisin tapa perustaa kasvimaa lienee kunnostaa jo tontilla oleva maa viljelykelpoiseksi poistamalla kaikki kasvit ja kivet. Silloin jos käytössä on vanha pellonpohja tai villiintynyt kasvimaa, on tämä vaihtoehto ehdottomasti pussimullan kärräämistä parempi valinta, mutta todella todella todella aikaa vievää työtä. Olen itse sen sijaan tehnyt jo kahteen kotiin hyötypuutarhan kohopenkkeihin.Kasvimaan tai lavapuutarhan perustaminen Stellan tapaan


Monet, myös minä, ovat päätyneet perustamaan kasvimaan kohopenkkeihin suoraan vanhan nurmikon päälle. Näin vältytään kitkemiseltä ja maan muokkaukselta. Alkuun pääsee ilman koneita, jopa tarvittaessa ilman lapiota.


Kasvimaan paikaksi valitaan mahdollisimman aurinkoinen ja tasainen kohta riittävän kaukana suurista puista. Jos toiveena on perustaa kokonaan muoviton kasvimaa, tulisi paikalla kasvaa mahdollisimman vähän vuohenputkea ja kortekasveja.


Aluskasvillisuus leikataan matalaksi ja peitetään ruskealla pakkauspahvilla, josta on poistettu kaikki niitit ja teipit. Mitä vähemmän pahvissa on mustetta, sen parempi. Pahvi asetellaan limittäin ja lomittain niin, ettei mikään pääse kasvamaan sen läpi. Jotkut käyttävät tähän myös sanomalehteä, mutta itse suosin paksumpaa pahvia. Kasteltua pahvia on helpompi käsitellä.Jos perustat kasvimaata puhtaalle nurmikentälle, eikä sinulla ole kiire, saat nurmen tukahdutettua moninkertaisen pressun tai vanhojen mattojen alla jopa yhdessä vuodessa, eikä pahvia tarvita. Toki pääset istuttamaan vasta seuraavana kesänä.


Aikaisempaan pihaani tein pahvilla penkkejä ilman lavankauluksia, koska ne olisivat maksaneet liikaa. Tässä pahvi on laitettu heti kaulukseen.


Pahvin päälle asetellaan risuja, lehtiä, heinää ja muuta pihan viherjätettä (ei elossa olevia rikkaruohojen juurakoita tai rikkakasvien siemeniä). Viherjäte vähentää huomattavasti pussimullan tarvetta ja jää pahvin maaduttua matojen ruuaksi. Voit käyttää myös kompostia, jos sellaista sattuu valmiina olemaan.


Viherjätteen päälle kipataan kerros multaa joko muualta pihasta tai kaupan säkeistä. Mullan tarpeen määrä yllätti minut alussa ja olen sittemmin yrittänyt saada pienet ostomultamäärät riittämään pidemmälle. Varaan lavankauluksen kokoiseen penkkiin multaa 2-3 säkkiä.


Multa kastellaan ja siemenet kylvetään. Ensimmäisenä vuonna kasvatan vähän multatilaa vaativia kasveja, eli oikeastaan kaikkea muuta paitsi porkkanoita, palsternakkaa, mustajuurta ja muita syväjuurisia juureksia. Erityisesti pavut ja kaikki vihreät kuten pinaatti, mangoldi ja salaatit viihtyvät hyvin matalissa simppeleissä penkeissäni.Siemenkuluissa voi säästää hyvällä suunnittelulla ja vertailemalla hintoja. Kimppatilaukset kannattavat, koska joidenkin siementen itävyys laskee nopeasti liian pitkässä säilytyksessä, eikä pienelle kasvimaalle saa kulumaan suuria määriä. On hyvä idea opetella myös omien siementen keräämistä.


Kasvimaata lannoitetaan kasvukauden aikana esimerkiksi ilmaisella ruohosilpulla ja nokkoskäytteellä. Kateviljelyyn kannattaa tutustua!


Tulevina kesinä penkkien korkeus kasvaa lisäämällä vuosittain multaa, katemateriaalia ja kompostia. Pohjan pahvi maatuu vuodessa parissa pois ja kasvit saavat tilaa juurilleen myös alaspäin. Halutessaan penkeille voi lisätä lavankaulukset tai rakentaa laudasta laidat, kun korkeus sitä vaatii.


Kasvimaan perustaminen pienellä budjetilla voi vaatia kulujen jakamista eri vuosille, mutta käyttäjän taitojen mukaan pikkuhiljaa pala palalta laajeneva viljelyala on varmasti turvallinen ratkaisu.

Pahvi ei pidä poissa vuohenputkea ja kortekasveja. Omalla kasvimaallani ne kasvoivat lavoihin, vaikka olivat peitettynä muovin alla kolme vuotta. Kohopenkin alla oleva muovi estää kuitenkin matoja ja muita eliöitä tekemästä tärkeää työtään. Monien käyttämä juurimatto on myös muovia ja hajoaa ajan myötä mikromuoviksi maahan. Olen itse valinnut muovin sijasta kitkemisen.


Terveisin, Stella

Comments


bottom of page