top of page

Kasvihuone vanhoista ikkunoista

Olen kantanut haalimiani kierrätysikkunoita monessa muutossa mukana ja odottanut oikeaa hetkeä rakentaa kasvihuone vanhoista ikkunoista. Se hetki koitti viimein tänä keväänä, kun sain apumiehen innostumaan asiasta. 


Ikkunan takana näkyvissä vähän rumissa putkissa kasvaa kurpitsaa


Pihallani on jo kaikenlaista mökkiä ja vajaa, enkä halunnut lisätä neljättä eri tyylistä rakennusta pieneen puutarhaan. Keksimme hyödyntää saunan takana olevan täysin turhan villiintyneen tilan rakentamalla kasvihuoneen saunan takaseinää vasten.


Saunan takana oli suuret määrät purkujätettä, risuja, nokkosta, vuohenputkea, vanha tunkio, niin ja kuuma, eli mukava paikka projektille ;)  Kasvillisuuden alta paljastui hiekkainen maa, jonka saimme joten kuten suoraksi. Hiekassa pötkötti kaksi suurta kiveä, joita emme saaneet siirrettyä. Toinen kivistä sai jäädä kasvihuoneesen sisälle ja toisen takia lyhensimme kasvihuonetta alkuperäisestä suunnitelmasta, jotta kivi jäi sen ulkopuolelle. Kasvihuoneella ei ole sen kummempia perustuksia. Nurkkia tukee luonnonkivet ja betonilaatat sekä rakennelma on kiinni saunassa. Runko on tehty järeästä puutavarasta ja miljoonista kulmaraudoista. Ikkunat on varmuuden vuoksi kiinnitetty vain yhdellä ruuvilla. Jos runko elää, pääsevät ikkunatkin vähän liikkumaan hajoamatta.


Olimme suunnitelleet ennen aloitusta vain kasvihuoneen muodon. Lopulliset mitat määritteli olemassa oleva puutavara ja ikkunat, niin ja aikaisemmin mainitsemani kivi. Kokoa kasvarille tuli noin kymmenisen neliötä. Sinne mahtuu 15-20 tomaatintainta, iso kasa chiliä, munakoisoa, paprikaa, köynnöspapuja ja basilikaa ruukuissa sekä tulevaisuudessa viinirypäle, pieni persikka- ja aprikoosipuu.Laudasta tehty kasvihuone ei ole tiivis ja illalla lämpötila laskee samaksi kuin ulkoilma. Päivällä kasvarissa on vähän liiankin kuuma, vaikka tilaan saa läpivedon oven ja pikku-ikkunoiden kautta. Saunasta on tuuletusluukku kasvariin ja periaatteessa pystyn hyödyntämään osan saunan hukkalämmöstä syksyllä ja keväällä.


En ehkä tekisi kasvihuonetta asuinrakennuksen seinää vasten, mutta en usko että kasvihuone vaurioittaa jo valmiiksi huonokuntoista saunaa enempää. Ajatuksena on, että seinää vasten tulevat puut ja viinirypäle ottavat vetensä syvältä maan alta, eivätkä vaadi jatkuvaa kastelua sokkelin viereen. Sokkeli ei jatku maan alle, joten juuret eivät voi tehdä sille tuhoja. Paljon kastelua tarvitsevat tomaatit ovat huoneen toisella laidalla.  Puurakenteinen kasvihuone sitoo hyvin kosteutta. Koska kasvaria tuuletetaan koko ajan, ei kosteus haudo rakenteita.Kasvihuoneessa on sekaisin uutta ja vanhaa puutavaraa ja annan kaiken harmaantua itsekseen saman väriseksi. Yritimme käyttää mahdollisimman paljon jo olemassa olevaa materiaalia, mutta jouduimme ostamaan vähän uutta lautaa, kakkosnelosta ja valokatteen. Luulen silti selvinneeni projektista parilla sadalla eurolla.


Terveisin, Stella

bottom of page