top of page

Syö itsekasvatettua ruokaa joka päivä

Kuinka syödä oman puutarhan satoa vuoden jokaisena päivänä?


Vaikka olen vielä valovuosien päässä täydellisestä ruokaomavaraisuudesta, voin aika pienellä vaivalla syödä jotain itse kasvatettua tai kerättyä päivittäin. Mielestäni se on jo jotain. Okei, kyse voi olla niin yksinkertaisista asioista kuin marjoista jugurtissa, lämpimästä yrttiteestä, oreganosta pastakastikkeessa, omenahillosta letuissa, hapankaalista lautasen reunalla ja suolakurkusta voileivän päällä.


Yksittäisinä asioina saavutukset eivät kuulosta kummoisilta, mutta pienillä teoilla on taipumusta muuttua vuosi vuodelta suuremmiksi.


Aika usein törmään siihen, että moni ei sen kummemmin suunnittele sadonkorjuuta, säilömistä tai mielestäni hauskinta hommaa, sadon syömistä. Hilloja keitellään tolkuttomia määriä, vaikka kukaan ei niitä syö tai liian suureksi kasvaneet kesäkurpitsat piilotetaan ja unohdetaan pakastimen pohjalle.Minua on auttanut ajattelu, jossa jaan ruoka-aineet päivittäin, viikottain ja kuukausittain syötäviin.


Mietin aina vaikka papuja kasvattaessa ja pakastaessa haluanko syödä niitä viikottain, useammin vai harvemmin. Saan upotettua vihreitä papuja ruokiin helposti vähintään viikottain ja näin ollen voin rauhallisin mielin kasvattaa ja pakastaa niitä kerta-annospusseihin vähintään vuoden jokaiselle viikolle, tosin kesällähän pavut tulee syötyä suoraan maasta.


Samaan tapaan lasken syöväni marjoja päivittäin pienen annoksen, (enkä kerää niitä yhtään enempää) suuren kurpitsan vaikka kerran tai kaksi kuussa, ja käyttäväni purkillisen hapankaalia viikossa ja niin edelleen.


Ihannemaailmassani pitäisin jonkinlaista listaa siitä, paljonko olen mitäkin saanut kellariin ja pakastimeen. Monesti listan pito kuitenkin unohtuu, mutta mietin tätä silti. Näin vältyn turhalta työltä, kaikki tulee syödyksi ja minulle on aina ideoita viikon ruokalistaa varten, sillä osa ruoka-aineista on jo valmiina. Hyvin tehdystä listasta olisi vielä helpompi katsoa mitä omasta kellarista ja pakastimesta saa ja pitää kulloinkin napata.


Terveisin, Stella

コメント


bottom of page