top of page

Säilytä satoa ilman kellaria

Päivitetty: 5. maalisk. 2023

Kasvata ainakin näitä, jos haluat säilyttää satoa ilman kellaria tai kylmälaitteita.


Hyvä ja oikein toimiva kellari alkaa olemaan harvinaisuus. En itse välitä suurensuurista mökkini täyttävistä kylmälaitteista ja on aina mukava löytää kasvatettavaa, joka säilyy huoneenlämmössä pidempään kuin pari viikkoa. Kasvikset säilyvät huoneenlämmössä toki kuivattuina ja tietyin ehdoin säilykkeinä, mutta on edes muutama laji joiden säilyttäminen on tätäkin helpompaa.Talvitomaatit

Tomaatit voi nostaa syksyllä jälkikypsymään sisälle ja hyvällä tuurilla satoa saa käytettäväksi pitkälle syksyyn. On myös olemassa talvitomaattilajikkeita, jotka ovat tavallisia tomaatteja pienempiä ja paksukuorisempia. Talvitomaatit säilyvät sisällä kirjaimellisesti talvikuukaisiin asti.


Sipulit

Tutut ja turvalliset keltasipulit ja valkosipulit ovat mahtavia kasvatettavia ja helppo saada säilymään kevääseen asti. Säilytän omani paperipussissa kuivakaapissa.Kurpitsat

Kurpitsat, erityisesti talvikurpitsat säilyvät nimensä veroisesti talven yli huoneenlämmössä. Okei, omassa mökissäni huoneenlämpö tarkoittaa talvikuukausina monesti alle 20 asteen lämpötilaa. Keittiön tasolla möllöttävät kurpitsat ovat mielestäni myös mahdottoman kauniita katsella. Toki kurpitsoita voi säilyttää myös viileämmässä varastossa, jos sellaisen sattuu omistamaan.


Pähkinät

Pähkinöiden kasvatus tulee tulevaisuudessa varmasti yleistymään uusien lajikkeiden ja ilmaston lämpenemisen myötä. Pähkinäsato säilyy kuivuttuaa pitkään.


Katso myös aiheeseen liittyvä video:


Terveisin, Stella


Comments


bottom of page